Dostupni linkovi

Članice EU postigle dogovor o COVID certifikatima


Sistem trebao biti pokrenut i funkcionalan do 1. jula
Sistem trebao biti pokrenut i funkcionalan do 1. jula

Građani Evropske unije mogu se početi pakovatii za ljetni odmor u 27 država bloka, bez briga o karantinu, javlja AP.

Zakonodavci Evropske unije i zemlje članice pronašli su u četvrtak kompromis za izdavanje certifikata COVID-19 prije sezone ljetnih praznika.

Zvaničnici su rekli da bi sistem trebao biti pokrenut i funkcionalan do 1. jula.

"Ovaj je sporazum prvi korak da se područje Schengena vrati na pravi put", rekao je izvjestitelj Evropskog parlamenta Juan Fernando Lopez Aguilar. “Neće se ponavljati noćna mora ljeta 2020. ”

Evropska komisija navodi da će se certifikati izdavati u digitalnom formatu i biće dizajnirani tako da mogu biti prikazani na pametnim telefonima ili na papiru. Garantuju da će „biti osiguran vrlo visok nivo zaštite podataka“.

Kada je u martu predložen plan certifikata, navedeno je da će dokumenti biti dati stanovnicima EU koji mogu dokazati da su vakcinisani, kao i onima koji imaju negativan test ili dokaz da su se oporavili od COVID-19.

Što se tiče dodatnih putnih zahtjeva koje bi članice EU mogle uvesti, 27 država složilo se "da će se suzdržati" od nametanja dodatnih ograničenja "ukoliko nisu neophodne i proporcionalni zaštiti javnog zdravlja."

Prijedlog bi sada trebao ići na formalno usvajanje državama članicama, a na sljedećem plenarnom zasjedanju u junu Evropskom parlamentu na ratifikaciju. Izvršna grana EU već je započela rad na tehničkim aspektima inicijative sa zemljama EU.

“Još ima posla", rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. "Na nivou EU sistem će biti spreman u narednih nekoliko dana. Sada je ključno da sve države članice nastave s uvođenjem svojih nacionalnih sistema kako bi se osiguralo da se sistem može što prije pokrenuti. To je ono što građani EU s pravom očekuju."

Sve vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lijekove - Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Johnson & Johnson - bit će automatski priznate. Nacionalnim vladama će biti dopušteno uključiti i druge vakcine koje nisu dobile odobrenje EU.

Prema privremenom sporazumu, ova regulacija putem certifikata bila bi na snazi 12 mjeseci.

XS
SM
MD
LG