Dostupni linkovi

Srbija potpisala Konvenciju Saveta Evrope o bezbednosti na fudbalskim utakmicama


Policajci stoje dok navijači Crvene zvezde navijaju tokom polufinalne fudbalske utakmice Kupa Srbije između FK Partizan Beograd i FK Crvene zvezde Beograd na stadionu Partizana u Beogradu, 10. juna 2020.
Policajci stoje dok navijači Crvene zvezde navijaju tokom polufinalne fudbalske utakmice Kupa Srbije između FK Partizan Beograd i FK Crvene zvezde Beograd na stadionu Partizana u Beogradu, 10. juna 2020.

Srbija je u ponedeljak, 17. maja, potpisala Konvenciju Saveta Evrope (SE) o integrisanoj bezbednosti na fudbalskim utakmicama i drugim sportskim događajima.

Konvenciju je, kako se navodi iz Saveta Evrope, potpisala Aleksandra Đurović, stalna predstavnica Srbije pri toj organizaciji, u prisustvu zamenika generalnog sekretara Saveta Evrope Bjorna Bergea.

Svrha Konvencije je da obezbedi da fudbalski i drugi sportski događaji obezbede sigurno i prijatno okruženje za sve pojedince kroz primenu integrisanog pristupa bezbednosti, zaštiti i uslugama na sportskim događajima od strane više aktera koji rade u partnerstvu, navodi se u saopštenju SE.

Ovaj dokument, koji je bio otvoren za potpisivanje u julu 2016. godine, kako se navodi u saopštenju SE, 17, maja je potpisalo 36 država-članica Saveta Evrope, a njih 20 je takođe ratifikovalo.

Konvencija obavezuje vlasti država-potpisnica da ohrabruju javne agencije i privatne zainteresovane strane - lokalne vlasti, policiju, fudbalske klubove i nacionalne saveze i navijače - da rade zajedno na pripremi i vođenju fudbalskih utakmica, kako bi se stvorila atmosfera dobrodošlice na stadionima i izvan njih.

Takođe treba da osiguraju da infrastruktura stadiona bude u skladu sa nacionalnim i međunarodnim standardima i propisima za bezbednost i efikasno upravljanje u gužvama, kao i da imaju planove za vanredne situacije koji se moraju testirati i unaprediti tokom redovnih zajedničkih vežbi.

Kako se navodi iz Saveta Evrope, vlasti moraju obezbediti da se gledaoci osećaju dobrodošlo i da se prema njima dobro postupa tokom događaja, a uz to i da stadione učine dostupnijim deci, starijim osobama i osobama sa posebnim potrebama.

Mora se usvojiti i niz mera za prevenciju i kažnjavanje nasilja, koje uključuju i zabrane ulaska na stadione, kao i postupke sankcionisanja u zemlji u kojoj je prekršaj počinjen, odnosno, u državi prebivališta ili državljanstva prestupnika. Predviđene su i mere ograničenja putovanja u inostranstvo na fudbalske događaje.
Savet Evrope navodi da se države-potpisnice Konvencije obavezuju i da pojačaju međunarodnu policijsku saradnju određivanjem nacionalnog fudbalskog informativnog punkta u okviru policijskih snaga (NFIP) radi olakšavanja razmene informacija i ličnih podataka u vezi sa međunarodnim fudbalskim utakmicama.

Ova konvencija, kako se navodi, treba na kraju da zameni Evropsku konvenciju o nasilju i nedoličnom ponašanju gledalaca na sportskim priredbama, a posebno na fudbalskim utakmicama (ETS br. 120), koja je stupila na snagu 1985. godine, nakon tragedije na stadionu „Hejsel“ (Heysel) u Belgiji.

Jedna od najvećih tragedija u istoriji fudbala dogodila se 29. maja 1985. godine na belgijskom stadionu “Hejsel”, na meču finala Lige (tada Kupa) šampiona između britanskog Liverpula i italijanskog Juventusa, kada je poginulo 39 navijača, dok je više od 600 povređeno.

Kako su mediji preneli, engleski huligani su flašama i raketama napali navijače Juventusa. Bežeći pred naletom huligana, Juventusovi navijači su nagrnuli na zid stadiona, koji se pod pritiskom srušio, usmrtivši i povredivši desetine ljudi.

Tragedija je rezultirala zabranom igranja engleskih timova u svim evropskim takmičenjima na nekoliko godina.

Komitet stručnjaka zadužen za nadgledanje primene Konvencije iz 1985. godine daje procene preduzetih bezbednosnih mera pre i posle velikih međunarodnih turnira (Svetski kup, Evropsko prvenstvo). U njegovom radu učestvuju FIFA, UEFA, Evropska asocijacija profesionalnih fudbalskih liga, Fudbalski navijači Evrope, a takođe Interpol i Evropska unija, navodi se u saopštenju Saveta Evrope.

XS
SM
MD
LG