Dostupni linkovi

Počela sjednica vlada Srbije i Republike Srpske u Istočnom Sarajevu   


Zajednička sjednica vlada Republike Srpske (RS) i Srbije u Istočnom Sarajevu, 17. maj
Zajednička sjednica vlada Republike Srpske (RS) i Srbije u Istočnom Sarajevu, 17. maj

U Istočnom Sarajevu u ponedeljak 17. maja počela je zajednička sjednica vlada Republike Srpske (RS) i Srbije gdje će dvoje premijera Ana Brnabić, premijerka Srbije i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković potpisati sporazum o saradnji o pitanjima važnim za razvoj veterinarske profesije Republike Srpske i Srbije.

Predviđeni su bilateralni sastanci resornih ministara i generalnih sekretara.

Delegacije dvije vlade potom su otišle za Foču, opštinu na istoku Bosne i Hercegovine (BiH), gdje je u ponedeljak 17. maja položen kamen temeljac za izgradnju hidroelektrane Buk-Bijela na rijeci Drini, čiju gradnju će finansirati elektroprivrede Srbije i Republike Srpske (RS) u iznosu 220 miliona eura.

Kamen temeljac položili su premijerka Vlade Srbije Ana Brnabić i premijer RS Radovan Višković.

U zajedničkom poduzeću Hidroenergetski sistemi (HES) "Gornja Drina" pooduzeće "Elektroprivreda Srbije" imat će udio od 51 posto, a "Elektroprivreda RS 49 posto.

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković rekao je ranije da je važno što su Republika Srpska i Srbija došle u poziciju da specijalne i paralelne veze pretaču u projekte, među kojima je HES "Gornja Drina".

On je najavio da će na sjednici biti i izgradnji autoputa od Rače do Bijeljine, te aerodromu u Trebinju, ukazujući da se o projektima Gornje Drine priča decenijama, a da do danas ništa nije urađeno.

Višković i Brnabić potpisali su u 13. novembra 2020. godine u Banjaluci zajedničku izjavu o realizaciji projekta hidroenergetskog sistema "Gornja Drina".

Projektom je predviđena gradnja tri hidrocentrale u gornjem slivu rijeke Drine, Buk Bijela, Foča i Paunci.

Premijer Višković je tada istakao da je rok za izgradnju šest godina, te da realizacija može početi sa početkom građevinske sezone.

Predviđeno je da hidroelektrana "Buk Bijela" u dijelu Bosne i Hercegovini, na teritoriji opštine Foča ima 93 megavata instalisane snage i da se akumulacija brane prostire jedanaest i po kilometara. Procijenjena vrijednost projekta je 194 miliona eura.

Na potpisivanje Zajedničke izjave u vezi sa projektom Hidroenergetskog sistema “Gornja Drina” negativno su reagirali u Federaciji BiH (BiH) navodeći da to predstavlja grubi napad na suverenitet Bosne i Hercegovine.

Izjava o HES „Gornja Drina“ temelji se na odredbama Zakona o unutarnjoj plovidbi RS kojima su sve rijeke u RS-u, uključujući Drinu, proglašene kao „unutrašnje vode RS“.

Riječ je, međutim, o nevažećim zakonskim odredbama budući da ih je Ustavni sud Bosne i Hercegovine svojom odlukom U-9-19 proglasio neustavnim i poništio, pojasnivši da rijeke predstavljaju imovinu kojom može raspolagati isključivo država.

XS
SM
MD
LG