Dostupni linkovi

Turković o objavi Netanjahua: BiH je za dogovor Izraela i Palestine


Bisera Turković
Bisera Turković

Bisera Turković ministrica vanjskih poslova BiH i zamjenica predsjedavajućeg Savjeta ministara Bosne i Hercegovine (BiH) izjavila je kako „država Bosna i Hercegovina podržava samo mir i napore za postizanje pravednog rješenja za Palestinu i Izrael˝, navodi se u saopštenju iz kabineta Turković.

Turković je reagovala povodom objave izraelskog premijera Benjamina Netanjahua na svom zvaničnom Twiter nalogu, u kojem se zahvalio zemljama koje su podržale Izrael u najnovijim sukobima sa Palestincima.

˝Nikakvo nasilje ne vodi trajnom miru i stabilnosti. Naprotiv. Pozivamo i podržavamo hitni prekid napada u kojima stradaju nevini.˝, izjavila je Turković.

Ona je istakla da BiH podržava rješenje koje uključuje dvije države smatrajući da se samo pregovorima može doći do rješenja i trajnog mira.

˝Također, podržavamo i međunarodne inicijative koje bi pomogle zaustavljanje posljednjeg vala nasilja.“, navodi se u saopštenju Turkovićeve.

Džaferović: BiH ne podržava ubistva nevinih civila

Istim povodom ranije 16. maja oglasio se član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, koji je rekao kako ˝Bosna i Hercegovina ne podržava i ne može podržavati ubistva nedužnih civila u Gazi koje vrše izraelske vojne snage˝.

˝Pozivam premijera Netanjahua da obustavi nesrazmjerne napade na Gazu i da svoj doprinos kako bi se uspostavio mir za palestinski i izraelski narod”, poručio je Džaferović na svom Facebook profilu.


Šta je rekao Netanjahu?

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu zahvalio je 16. maja na Tviteru državama koje su podržale Izrael u najnovijim sukobima sa Palestincima, među kojima su i tri zemlje Zapadnog Balkana.

"Hvala vam što ste odlučno stali uz Izrael i podržali naše pravo na samoodbranu od terorističkih napada", napisao je Netanjahu na svom službenom nalogu na Tviteru, a prenela je Al Džazira.

On je objavio zastave država za koje tvrdi da podržavaju izraelske napade na Pojas Gaze i Zapadnu obalu a među 25 zemalja, na drugom mestu, odmah iza zastave Sjedinjenih Američkih Država, nalazi se zastava Albanije, peta je zastava Bosne i Hercegovine, a 21. je zastava Severne Makedonije.


Sukobi u pojasu Gaze između Izraelaca i Palestinaca izbili su 10. maja, a SAD i UN su pozvali na smirivanje situacije.

XS
SM
MD
LG