Dostupni linkovi

Vjernici u Srebrenici proslavljaju Bajram


Vjernici u Srebrenici, na istoku Bosne i Hercegovine klanjaju bajram namaz
Vjernici u Srebrenici, na istoku Bosne i Hercegovine klanjaju bajram namaz

Vjernici u Srebrenici, na istoku Bosne i Hercegovine klanjali su namaz povodom Ramazanskog bajrama u Bijeloj džamiji u centru te opštine, ali i u još šest obnovljenih džamija u okolnim selima.

U hudbi koju je predvodio glavni imam u Srebrenici Damir ef. Peštalić u Bijeloj džamiji istaknuto je da svaki pojedinac treba da prepozna istinu i da je slijedi, jer jedino istina može uputiti ljude na pravi put i uspostaviti normalne odnose u društvu.

„Zahvalni smo dragom Bogu što nam je omogućio da dočekamo Bajram ovdje u Srebrenici, da živimo ovdje sa svojim komšijama. To je za nas velika radost i naša snaga“, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) efendija Peštalić.

On kaže kako su vjernici zahvalni što su imali priliku da isposte dane Ramazana, te da radost Bajrama treba da podijeliti sa najbližim.

„Ta naša pozitivna energija treba da se proširi i na članove naše zajednice, da proširimo pozitivni elan i da zajedno gradimo bolju budućnost u našoj Srebrenici, ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini“, kazao je on za RSE.

Bajram, prema njegovim riječima, treba da bude motor koji treba da pokreće ka dobru, poštovanju i razumijevanju, bez obzira na razlike u mišljenjima.

„Niko nema pravo da nas spriječi u tome da gradimo sreću na ovim prostorima“, dodao je on.

Sabahudin Mehić, iz svog sela pješači 15 kilometara kako bi došao u Srebrenicu na Bajram namaz
Sabahudin Mehić, iz svog sela pješači 15 kilometara kako bi došao u Srebrenicu na Bajram namaz

Među 200 vjernika koji su danas klanjali Bajram namaz u Srebrenici bio je i Sabahudin Mehić iz sela Dimnići. On je iz svog sela krenuo u tri sata ujutro i pješačio 15 kilometara kako bi došao u Srebrenicu na Bajram namaz.

„Veoma sam srećan što mi je dragi Allah, u doba pandemije korona virusa, podario zdravlje da mogu doći u Srebrenicu na Bajram namaz. Živim u selu Dimnići kao povratnik već 20 godina i pošto sam gore jedini povratnik, želio sam da radost Bajrama podijelim sa svojim prijateljima u Srebenici“, rekao je Mehić za RSE.

Idriz Halilović već duže vrijeme nastavlja tradiciju koju je njegovao njegov djed. Na Bajram namaz iz svog sela dolazi na konju i u tradicionalnoj muslimanskoj nošnji.

„Ja za svaki Bajram obučem nošnju, uzjašem konja i dođem da klanjam namaz. Želim da njegujem tradiciju i osjećam se sretnim što u našoj Srebrenici možemo da se osjećamo kao prije i da radost Bajrama podijelimo sa komšijama“, kaže on za RSE.

Izet Halilović, na proslavu Bajrama iz svog sela u Srebrenicu, godinama dolazi na konju u tradicionalnoj muslimanskoj nošnju
Izet Halilović, na proslavu Bajrama iz svog sela u Srebrenicu, godinama dolazi na konju u tradicionalnoj muslimanskoj nošnju

Prema popisu iz 2013. godine u Srebrenici živi 7.248 Bošnjaka ili 54,1 posto, što je za 20 hiljada manje nego što ih je u tom gradu živjelo prije rata u Bosni i Hercegovini.

Prema presudama Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije u Srebrenici je u julu 1995. vojska Republike Srpske izvršila genocid u kojem je ubijeno više od osam hiljada dječaka i muškaraca.

Za taj zločin pred sudom u Hagu nekadašnji predsjednik RS Radovan Karadžić pravosnađno je osuđen na 40 godina zatvora, a prvostepenom presudom na doživotni zatvor osuđen je bivši komandant Vojske RS Ratko Mladić.

XS
SM
MD
LG