Dostupni linkovi

Bajram na Kosovu uz poštovanje epidemioloških mera


Bajram na Kosovu
Bajram na Kosovu

Hiljade građana islamske veroispovesti na Kosovu okupilo se u džamijama širom zemlje kako bi obilježili početak Ramazanskog bajrama, praznika koji muslimani širom sveta slave nakon mesec dana posta, odnosno nakon završetka meseca Ramazana.

Centralna ceremonija je održana u Velikoj džamiji u Prištini, a predvodio ju je kosovski muftija Naim Trnava.

On je poručio da Ramazanski bajram spaja porodice, komšije i prijatelje, te da ovaj praznik u najboljem obliku neguje osećaj razumevanja, tolerancije, harmonije, poštovanja i velikodušnosti, vrednosti koje oplemenjuju pojedinca i društvo.

Ramazanski bajram na Kosovu se obeležava uz poštovanje epidemioloških mera koje su na snazi u borbi protiv pandemije COVID-19.

Islamska zajednica na Kosovu je od muslimanskih vernika ranije zatražila striktno poštovanje mera tokom molitve u džamijama.

Muftija Trnava je ukazao da se Ramazanski bajram i ove godine slavi tokom pandemije te podsetio na sve one koji su izgubili život zbog posledica COVID-19. On je takođe svima je poželeo brz oporavak.

Pozvao je sve građane Kosova, koji danas slave, da budu oprezni i pažljivi zbog pandemije, te je apelovao na sve da zaštitite svoje zdravlje i zdravlje drugih.

“Pozivam vas da budete oprezni čak i prilikom tradicionalnih poseta tokom Bajrama. Proslavićemo sa rodbinom, voljenima i prijateljima, sačuvaćemo karakter praznika, bićemo bliski jedni drugima, ali moramo voditi računa o javnom zdravlju, jer rizik od pandemije nije prošao„ naglasio je Trnava.

U četvrtak je u svim džamijama na Kosovu, prema uputstvima Islamske zajednice Kosova, obavljeno samo klanjanje bajram namaza kako bi se izbegao duži boravak vernika u zatvorenim prostorima.

Prema nalogu Islamske zajednce džamije su bile otvorene samo 10 minuta pre početka molitve.

Prošle godine za Ramazanski bajram građani Kosova nisu mogli da klanjaju u džamijama zbog loše epidemiološke situacije.

Islamska zajednica Kosova je nakon pojave prvih slučajeva korona virusa 14. marta 2020. godine, obustavila organizovanu molitvu u džamijama.

XS
SM
MD
LG