Dostupni linkovi

Konzervativci pobedili na izborima u regionu Madrida


Izabel Diaz Ajuzo sa gradonačelnikom Madrida Hozeom Luisom Martinezom Almeidaom slavi rezultate izbora 4. maja

Konzervativna Narodna stranka, sa Isabel Dijas Ajuso (Isabel Diaz Ayuso) na čelu, pobedila je na prevremenim lokalnim izborima u regionu Madrida, održanim u utorak, 4. maja.

"Danas počinje novo poglavlje u istoriji Španije", rekla je 42-godišnja Dijas Ajuso pred pristalicama u sedištu stranke koju predstavlja.

Narodna stranka je osvojila 65 mesta, a za samostalno formiranje lokalne vlade potrebno je 69 zastupnika.

Kako piše agencija Frans Pres (AFP), Narodna stranka će se osloniti verovatno na formiranje koalicije sa partijom ekstremne desnice Vox s kojom bi imala 78 mesta od ukupno 136 u regionalnom parlamentu.

Prevremeni lokalni izbori najavljeni su posle ostavke predsednice regiona Madrida ;Isabel Dijas Ajuso u martu i raskida saveza Narodne stranke s malom partijom desnog centra Sijudadanos.

Odluka Dijas Ajuso da podnese ostavku na mesto predsednice regionalne vlade iznenadila je političke krugove, navodi AFP i dodaje da je do tog poteza došlo pošto je Sijudadanos u istočnoj oblasti Mursija, gde je zajedno na vlasti s Narodnom strankom, promenio stranu i podržao jedan predlog Socijalističke partije.

Dijas Ajuso se od početka pandemije protivi merama levičarske vlade Španije, predvođene socijalistom Pedrom Sančesom, i odbija stroge mere da bi, kako tvrdi, time zaštitila lokalnu privredu.

XS
SM
MD
LG