Dostupni linkovi

Vlasti u Delhiju pozvale vojsku u pomoć u borbi protiv pandemije


Vlasti indijske prestonice Delhi zatražile su pomoć vojske jer se ovaj grad suočava sa devasturajućim drugim talasom pandemije Covid-19.

Bolnice se suočavaju sa velikim problemima jer su prepuni kreveti za intenzivnu negu i nedostaje medicinski kiseonik, prenosi BBC.

Vlada Delhija želi da vojska upravlja ustanovama za negu i jedinicama intenzivne nege za Covid 19.

Širom Indije broj zaraženih od početka epidemije se približava 20 miliona.

Više od 300 hiljada je inficiranih dnevno u poslednje skoro dve sedmice, dok je preminulo 220 hiljada građana.

Stručnjaci kažu da će taj broj biti verovatno mnogo veći, ukazujući na nedostatak testiranja i pacijente koji umiru kod kuće, a da ih lekari ne pregledaju.

Bolnice "preopterećene"

Delhi, koji je proteklog vikenda zabeležio rekordnih 400 preminulih lica dnevno, želi da vojska vodi medicinsku negu sa ustanovama za kiseonik za oko 10.000 pacijenata i još 1.000 jedinica intenzivne nege.

Zamenik glavnog ministra Maniš Sisodia rekao je da će zbog preopterećnog zdravstvenog "to biti pravovremena pomoć građanima Delhija ako Ministarstvo odbrane, sa znatnim resursima pod njegovom komandom, bude zaduženo za snabdevanje i slanje dodatnog medicinskog osoblja u bolnice za borbu protiv Covida".

Takođe je zatražio "hitnu" pomoć u transportu preko potrebnog kiseonika.

Glavni ministar Delhija Arvind Kejrival više puta je rekao da grad ne dobija dovoljno kiseonika od savezne vlade koja državama dodeljuje određene kvote.

Međutim, savezni zvaničnici poriču nestašicu, rekavši da je problem transport kiseonika.

Indija proizvodi hiljade tona kiseonika dnevno, ali neki stručnjaci kažu da dolazi do zastoja u njegovom dopremanju zbog nedostatka ulaganja u distributivne mreže.

Bolnice u Delhiju pribegle su slanju SOS poruka na društvenim mrežama kako bi osigurale zalihe. Sati provedeni u redovima za dopunjavanje prenosnih kanistera postali su deo svakodnevnog života.

„To je bitka koju vodimo svakodnevno“, rekao je dr Gautam Sing, koji vodi bolnicu Šri Ram Sing (Shri Ram Singh), prenosi BBC.

XS
SM
MD
LG