Dostupni linkovi

Blinken: Kina sve agresivnija


Antony Blinken, državni sekretar SAD
Antony Blinken, državni sekretar SAD

Kina iz sve sigurnije i moćnije pozicije djeluje agresivnije u inostranstvu i represivnije kod kuće, rekao je američki državni sekretar Antony Blinken.

U intervjuu za CBS News 2. maja, Blinken je rekao da Washington nije želio obuzdati Kinu, ali joj neće dopustiti da naruši međunarodni poredak zasnovan na pravilima.

"Ono čemu smo svjedočili posljednjih nekoliko godina je da se Kina ponaša represivnije kod kuće i agresivnije u inostranstvu. To je činjenica", rekao je Blinken za CBS-ovu emisiju 60 minuta.

Tenzije između Sjedinjenih Država i Kine porasle su u posljednje vrijeme zbog trgovine, špijunaže i pandemije izazvane korona virusom.

Upitan šta smatra dugoročnim ciljem Pekinga, Blinken je rekao: "Mislim da s vremenom Kina vjeruje da može biti i treba biti i da će biti dominantna zemlja na svijetu." Ali vojna konfrontacija, rekao je Blinken, "bila je duboko protiv interesa i Kine i Sjedinjenih Država".

Visoki američki diplomata je naglasio: "Naša svrha nije ograničavanje Kine, susprezanje i zadržavanje situacije. (…) Već podržavanje reda zasnovanog na pravilima za koji Kina predstavlja izazov. Svako ko izazove taj poredak - mi ćemo ustati i braniti ga", rekao je Blinken.

Američki predsjednik Joe Biden izdvojio je Kinu kao najveći vanjskopolitički izazov njegove administracije. U svom prvom govoru u Kongresu 26. aprila, obećao je da će održati jako američko vojno prisustvo na Indo-Pacifiku i povećati tehnološki razvoj SAD-a.

Biden je dodao da je rekao kineskom predsjedniku Si Đinpingu da će takmičenje dvije zemlje biti dominantno u 21. vijeku, te mu je poručio da SAD "pozdravlja konkurenciju – i da mi ne tražimo sukob."

XS
SM
MD
LG