Dostupni linkovi

Bugarska proteruje ruskog diplomatu zbog eksplozija u skladištima oružja


Bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharieva imala je ozbiljan razgovor sa ruskim ambasadorom u Sofiji
Bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharieva imala je ozbiljan razgovor sa ruskim ambasadorom u Sofiji

Vlasti u Bugarskoj sapštile su da će proterati još jednog ruskog diplomatu nakon što su vlasti te zemlje rekle da sumnjiče šest ruskih državljana u umešanost u seriju eksplozija koje su pogodile četiri skladišta oružja i naoružanja u proteklih 10 godina, javlja bugarski servis Radija Slobodna Evropa.

Bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova „proglasilo je još jednog ruskog diplomatu personom non grata i zatražilo od agencija za sprovođenje zakona Ruske Federacije da pruže punu pomoć bugarskim vlastima“ u njihovoj istrazi eksplozija, navodi se u saopštenju ministarstva 29. aprila.

Ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharieva vodila je „dubinski i ozbiljan razgovor“ sa ruskim ambasadorom u Sofiji, navodi se u saopštenju, dodajući da „Bugarska želi da održi ravnopravne i obostrano korisne odnose sa Rusijom i s tim u vezi insistira na aktivnoj i efikasnoj pomoći ruske strane kako bi se razjasnile okolnosti oko incidenata” koji se dogodio na teritoriji Bugarske.

Moskva, koja je porekla bilo kakvu umešanost u incidente, saopštila je da će odgovoriti na potez Bugarske.

Bugarski tužioci rekli su 28. aprila da postoji "razumna pretpostavka" da su eksplozije koje su potresle četiri skladišta i proizvodne pogone u Bugarskoj između 2011. i 2020. godine povezane sa skoro fatalnim trovanjem bugarskog trgovca oružjem Emiliana Gebreva 2015. godine, kao i sa eksplozijom u češkim skladištima municije 2014. godine.

Ova država članica Evropske unije (EU) i NATO je od oktobra 2019. godine proterala sedam ruskih diplomata i jednog zaposlenog u ruskoj ambasadi zbog navodnih špijuniranja i drugih optužbi.

Portparolka Generalnog tužilaštva Sika Mileva rekla je na konferenciji za novinare da su trojica Rusa za kojima se traga zbog pokušaja ubistva Gebreva i još dvojica bugarskih državljana "najverovatnije" agenti ruske vojne obaveštajne službe GRU.

Mileva je takođe rekla da je najmanje šest Rusa "koji su identifikovani ili se veruje da su agenti GRU" boravilo u Bugarskoj oko datuma eksplozija i trovanja.

Češka je ranije ovog meseca optužila rusku vojnu obaveštajnu službu GRU da stoji iza eksplozije u oktobru 2014. godine u gradu Vrbetice, gde su poginule dve osobe.

Češka vlada je tim povodom proterala 18 ruskih diplomata za koje je smatrala da su špijuni, pokrenuvši niz poteza između Praga i Moskve.

U znak solidarnosti, nekoliko članica NATO i EU takođe je proteralo ruske diplomate zbog navodnog špijuniranja.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov 29. aprila kritikovao je potez Češke i Bugarske, ocenivši to kao „neprihvatljivu i zapaljivu akciju“,na osnovu „potpuno neprihvatljivih i neutemeljenih“ optužbi protiv Rusije.

Takve akcije "neće ostati bez odgovora", rekao je Peskov novinarima.

XS
SM
MD
LG