Dostupni linkovi

Belgija: Uhapšen bivši član 'Zlatne zore' nakon što mu je ukinut imunitet


 Za ukidanje imuniteta na tajnom glasanju izjasnilo se 658 poslanika, protiv je bilo njih 25, a 10 je ostalo uzdržano (arhivska fotografija)
Za ukidanje imuniteta na tajnom glasanju izjasnilo se 658 poslanika, protiv je bilo njih 25, a 10 je ostalo uzdržano (arhivska fotografija)

Bivši vodeći član grčke neonacističke stranke Zlatna zora, Joanis Lagos (Ioannis Lagos) uhapšen je u utorak u Belgiji, nekoliko sati nakon što mu je Evropski parlament ukinuo poslanički imunitet, saopštila je grčka policija.

Lagos je bivši član neonacističke stranke Zlatna zora, koji je u Atini osuđen na 13 godina i osam meseci zatvora zbog "upravljanja zločinačkom organizacijom", saopšteno je 27. aprila u Briselu, kada je i objavljeno da mu je Evropski parlament ukinuo poslanički imunitet.

Ta odluka je doneta u ponedeljak uveče velikom većinom glasova - za ukidanje imuniteta na tajnom glasanju izjasnilo se 658 poslanika, protiv je bilo njih 25, a 10 je ostalo uzdržano.

Postupak je pokrenut na zahtev grčkih vlasti koje moraju da izdaju evropsku poternicu za Joanisom Lagosom. On je među četrdesetak članova Zlatne zore koji su u oktobru osuđeni nakon pet i po godina maratonskog suđenja.

Lagos je, kao i čitavo rukovodstvo Zlatne zore, bio u pritvoru nakon ubistva antifašističkog aktiviste u Atini u septembru 2013. godine. Na uslovnu slobodu pušten je 18 meseci kasnije dok je čekao suđenje.

Lagos je imao parlamentarni imunitet od jula 2019. kada je izabran u Evropski parlament kao predstavnik Zlatne zore koju je nekoliko meseci kasnije napustio.

Lider Zlatne zore Nikos Mihaloliakos (Nikos Michaloliakos) i većina osuđenih su u zatvoru, ali je drugi čovek te organizacije Hristos Papas (Christos Pappas) i dalje u bekstvu.

Zlatna zora osvojila je 18 poslaničkih mesta 2012. godine, kada su se Grci borili sa finansijskom krizom. Godinu dana kasnije pokrenuta je krivična istraga protiv njih, koja je započela ubistvom antifašističkog repera Pavlosa Fyssasa 2013. godine.

Na maratonskom suđenju odlučivalo se o četiri slučaja spojena u jedan: pomenuto ubistvo Pavlosa Fisasa (Pavlos Fyssas) 2013. godine, zatim fizički napadi na egipatske ribare 2012. i levičarske aktiviste 2013. godine i deluje li Zlatna zora kao zločinačka organizacija.

Vođa Zlatne zore Nikos Mikalolikas i šest njegovih kolega osuđeni su za vođenje zločinačke organizacije. Pristalica stranke Giorgos Roupakias proglašen je krivim da je nožem do smrti izbo muzičara, a 15 drugih osuđeno je za zaveru u ovom slučaju.


Sud je u oktobru 2020. presudio da je sedam od 18 bivših poslanika u stranci, uključujući lidera stranke Nikosa Michaloliakosa, krivo za vođenje zločinačke organizacije, dok su ostali krivi za učešće u zločinačkoj organizaciji.

XS
SM
MD
LG