Dostupni linkovi

Indiji stigla medicinska pomoć iz Velike Britanije


Pacijent čeka prijem u bolnici u Nju Delhiju, 23. april 2021. godine
Pacijent čeka prijem u bolnici u Nju Delhiju, 23. april 2021. godine

U Indiju su u utorak, 27. aprila, stigle prve medicinske zalihe iz svijeta u okviru globalne kampanje za zaustavljanje talasa bolesti koju izaziva korona virus - COVID-19.

Na aerodromu u Nju Delhiju iz aviona su istovareni ventilatori i kiseonik koje je poslala Velika Britanija, prenijela je agencija Frans pres (AFP).

"Međunarodna saradnja na djelu", napisao je na Tviteru portparol Ministarstva spoljnih poslova Arindam Bagči uz fotografije tovara.

U Indiji se virus korona širi eksponencijalno, bolnice su prepune i ne primaju nove pacijente jer nemaju slobodnih kreveta niti medicinskog kiseonika.

Velika Britanija, Njemačka, SAD i EU najavile su pomoć Indiji u borbi protiv velikog porasta broja zaraženih.

I Rusija je saopštila da će 1. maja Indiji isporučiti prvu turu Sputnik V vakcina, potvrdio je šef Ruskog investicionog fonda Kiril Dmitrev. Ruska farmaceutska kompanija Pharmasyntez ranije je rekla da su spremni da pošalju milion pakovanja lijeka Remdesivir do kraja maja, odnosno čim dobiju dozvolu ruske vlade.

Zbog naglog porasta zaraženih nekoliko indijskih gradova naložilo je uvođenje policijskog časa, dok je policija raspoređena da sprovodi socijalno distanciranje i nošenje maski. U pojedinim indijskim državama najavili su uvođenje 14-dnevnog karantina.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da je stanje u Indiji “pogubni podsjetnik” na ono što korona virus može uzrokovati.

Virus je odnio više od 3,1 milion života u svijetu, a u Indiji je u samo jednom danu, 26. aprila, registrovano preko 2.800 smrtnih slučajeva.

XS
SM
MD
LG