Dostupni linkovi

Erdogan pozvao Bidena da preokrene ‘pogrešan korak’ u vezi armenske deklaracije


Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je američkog predsjednika Joe Bidena da brzo preokrene svoju deklaraciju prema kojoj su masakri iz 1915. godine nad Armencima u Osmanskom carstvu označeni kao genocid.

Erogan kaže da je ovaj potez uznemirujući i da umanjuje bilateralne veze.

Bidenova historijska deklaracija od subote razbjesnila je Tursku koja kaže da je ova objava otvorila “duboku ranu” u odnosima koji su već zategnuti zbog niza drugih pitanja.

Erdogan je rekao da će “pogrešan korak” ometati veze i savjetovao je SAD da se “pogledaju u ogledalo”. On je također dodao da Turska nastoji da uspostavi “dobrosusjedske odnose” sa Armenijom.

“Američki predsjednik dao je neutemeljene, nepravedne i neistinite navode o događajima koji su se dogodili u našem geografskom području prije stoljeća”, rekao je Erdogan.

“Nadam se da će se američki predsjednik okrenuti od ovog pogrešnog koraka što prije”, dodao je.

Erdogan je također rekao da bi Amerikanci trebali pogledati sami sebe i “napraviti procjenu”.

“Indijanci, ne moram ih ni spominjati, jasno je šta se dogodilo,” rekao je Erdogan.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu ranije je rekao da Turska u potpunosti odbacuje priznanje genocida nad Armencima.

"Nemamo mi šta od bilo koga da učimo o sopstvenoj prošlosti. Politički oportunizam je najveća izdaja mira i pravde. U potpunosti odbacijemo ovu izjavu, koja je zasnovana isključivo na populizmu", napisao je Cavusoglu na Twitteru.

Američki predsjednik Joe Biden je 24. aprila ispunio svoje predizborno obećanje i zvanično priznao da su zločini počinjeni nad Armencima za vrijeme Otomanske imperije prije više od 100 godina - genocid.

Iako je riječ o uglavnom simboličnom potezu, Sjedinjene Države su priznanjem genocida promijenili višedecenijski stav Bijele kuće i sasvim sigurno će biti pozitivno dočekan u okvirima armenske dijaspore u Americi, piše Reuters.

"Američki narod odaje počast svim Armencima koji su nestali u genocidu koji je počeo prije 106 godina. Armenski imigranti decenijama obogaćuju SAD na brojne načine, ali nikada nisu zaboravili svoju tragičnu historiju, koju poštujemo. Vidimo bol i priznajemo historiju", rekao je Bajden.

Biden je naglasio da cilj SAD-a nije da se traži krivac, već da se osigura da se ono što se dogodilo Armencima u Osmanskom carstvu nikada više ne ponovi.

Američki predsjednici su decenijama priznavali kao zločine nad Armencima 1915. do 1917. ali su izbjegavali da upotrebe izraz "genocid" da ne bi otuđili Tursku.

Više od 100 godina - pitanje priznanja genocida nad Armenima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

Masakr nad Armencima koji je za vrijeme Otomanskog carstva počinjen između 1915. i 1917. Armenija smatra genocidom u kome je ubijeno 1,5 miliona ljudi.

Ankara, pak, odbija upotrebu termina genocid, navodeći da su žrtve rezultat građanskog rata i gladi, a ne sistematskog ubijanja, a takođe navodi da je broj poginulih Armenaca mnogo manji. Genocid nad Armencima priznaje više od 20 zemalja i brojni historičari.

XS
SM
MD
LG