Dostupni linkovi

Rumunija protjeruje ruskog diplomatu


Valerij Kuzmin ambasador Rusije u Rumuniji

Rumunija kaže da protjeruje ruskog diplomatu, čime je posljednja evropska država koja je to učinila usred diplomatskog spora između Moskve i Praga oko navodne uloge Rusije u eksploziji iz 2014. u češkom skladištu oružja.

Ministarstvo vanjskih poslova odlučilo je proglasiti Alekseja Gričajeva, zamjenika vojnog atašea pri ruskoj ambasadi u Bukureštu, nepoželjnom odobom "s obzirom na njegove aktivnosti i radnje suprotne Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima", navodi se u izjavi 26. aprila .

U izjavi se navodi da je ruski ambasador Valerij Kuzmin pozvan u ministarstvo kako bi ga obavijestili o ovom potezu.

Kuzmin je kasnije odluku Bukurešta opisao kao "neprijateljsku" i rekao da Moskva zadržava pravo da "preduzme odgovarajuće mjere kao odgovor".

Nije bilo neposrednog komentara ruskih zvaničnika.

Prag optužuje ruske tajne službe da stoje iza eksplozije u kojoj su ubijene dvije osobe u češkom skladištu oružja u oktobru 2014. godine.

Moskva je porekla bilo kakvu umiješanost u eksploziju 2014. godine, glasnogovornik Kremlja Dimitri Peskov rekao je novinarima 26. aprila da su "bilo kakve optužbe Rusije u kontekstu različitih događaja u Češkoj Republici potpuno neutemeljene".

Nakon što je Češka protjerala 18 ruskih diplomata zbog optužbi prošle sedmice, Moskva je uzvratila izbacivanjem 20-oro članova osoblja češke ambasade. Ovo se smatra najgorim sukobom između bivših hladnoratovskih saveznika otkako je u tadašnjoj Čehoslovačkoj 1989. prestala komunistička vladavina.

Sedam drugih bivših zemalja Varšavskog pakta u srednjoj i istočnoj Evropi, sve članice Evropske unije i NATO saveza, protekle su sedmice protjerivale ruske diplomate, pokrećući uzajamne mjere Moskve.

U zajedničkoj izjavi 26. aprila, premijeri Poljske, Mađarske i Slovačke izrazili su "punu solidarnost" sa Češkom i osudili "ovaj još jedan žalosni čin agresije i kršenja međunarodnog prava koji je Rusija počinila na evropskom tlu."

Ministar vanjskih poslova Češke Jakub Kulhanek je 23. aprila rekao je da će broj ljudi koje Češka i Rusija dozvoljavaju u svojim ambasadama biti ograničen na 32. Češko Ministarstvo vanjskih poslova dalo je Rusiji rok do kraja maja da smanji broj svog osoblja na 63 u ambasadi u Pragu.

Eksplozija 16. oktobra 2014. godine u češkom gradu Vrbetice pokrenula je 50 tona uskladištene municije. Dva mjeseca kasnije, na istom mjestu dogodila se još jedna eksplozija 13 tona municije.

Češki mediji izvještavali su da su municija i oružje uništeni u prvoj eksploziji bili namijenjeni ukrajinskim snagama koje se bore protiv separatističkih trupa koje podržava Rusija, na istoku Ukrajine.

Dvojica ruskih obavještajaca koje su Česi tražili u vezi s incidentom, navodni su pripadnici ruske vojne obavještajne službe i optuženi za trovanje nervnim agensima u Engleskoj 2018. godine koji su ciljali bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja.

Skripalj i njegova ćerka preživjeli su napad, koji je izveden s onim što su britanski istražitelji utvrdili da je bio sovjetski nervni agens novičok.

Britanka koja je slučajno došla u kontakt sa supstancom je umrla.

XS
SM
MD
LG