Dostupni linkovi

Novi rok za crnogorski autoput pod kineskim kreditom


Radovi na prvoj dionici autoputa Bar-Bolje
Radovi na prvoj dionici autoputa Bar-Bolje

Glavna dionica autoputa Bar-Boljare u dužini od 41 kilometra, trebalo bi da bude završena do 30. novembra ove godine, saopštilo je crnogorsko Ministarstvo kapitanih investicija.

Prioritetnu dionicu od Smokovca, kod Podgorice, do Mateševa, na sjeveru države, gradi kompanija CRBC iz Kine. Cijena gradnje je 809 miliona dolara, za šta je Crna Gora podigla kredit kod kineske EXIM banke.

„Nakon višegodišnjih kontroverzi koje su pratile ugovaranje i izvođenje radova, kao i finansiranje projekta, aktuelna Vlada se našla u situaciji da mora završiti ovaj projekat“ navode iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Prvobitni rok za završetak radova 2019. je nekoliko puta odlagan, poslednji put zbog pandemije izazvane korona virusom.

“Završetak radova predstavlja prioritet za građane i privredu Crne Gore. To naravno ne znači da odustajemo od provjere kompletnog procesa i namjere da identifikujemo sve odgovorne za kašnjenje završetka radova i eventualno loše upravljanje i zloupotrebe“, navode u Ministartvu kapaitalnih investicija.

Izgradnju prve dionice crnogorskog autoputa, započete 2015, ugovorila je prethodna vlast na čelu sa Demokratskom partijom socijalista (DPS).

Nakon parlamentarnih izbora u avgustu prošle godine, pregovore sa kineskim partnerima preuzima nova Vlada premijera Zdravka Krivokapića, koju su formirali početkom decembra Demokratski front, Demokrate i građanski pokret URA.

Radiju Slobodna Evropa je 14. aprila iz sjedišta Evropske unije u Briselu potvrđeno da je Crna Gora uputila zvaničan zahtjev EU kojim traži pomoć za poravnanje kineskog duga.

Dva dana ranije (12.aprila) portparol EU Peter Stano je saopštio da postoji zabrinutost evropskih institucija kada su u pitanju krediti koje je Crna Gora preuzela od kineskih banaka, navodeći da EU ne vraća kredite koje zemlje uzimaju iz trećih strana.

Prije toga, u martu, potpredsjednik crnogorske Vlade Dritan Abazović je u Evropskom parlamentu zatražio pomoć EU, navodeći da Kina vrši uticaj preko dodijeljenog kredita za dionicu autoputa.

Gradnja auto puta Bar-Bljare od samog početka izaziva kritike dijela javnosti s obrazloženjem da je posao sklopljen netransparentno, u dolarima i bez mehanizma zaštite od valutnog rizika, da je za sve sporove određena nadležnost kineskih sudova, te da nije bila predviđena izgradnja prilazne petlje kod Podgorice što košta još oko 100 miliona eura.

Iz nevladinog sektora su takođe u više navrata optuživali kineskog izvođača da je gradeći autoput devastirao korito rijeke Tare, u UNESCO zaštićenom području.

XS
SM
MD
LG