Dostupni linkovi

Priveden Branko Vujović bivši ministar ekonomije Crne Gore


Branko Vujović, bivši ministar ekonomije Crne Gore
Branko Vujović, bivši ministar ekonomije Crne Gore

Nekadašnji ministar ekonomije Crne Gore Branko Vujović i još nekoliko osoba privedeni su u Specijalno državno tužilaštvo. Iz policije se tim povodom još nijesu oglasili.

Branko Vujović je bio ministar ekonomije od 2009. do 2013. godine, u periodu kada su izdavane garancije za Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP).

Ruska aluminijumska kompanija Rusal, oligarha Olega Deripaske, u to vrijeme je gazdovala KAP-om, od 2005. godine kada su kupili većinski paket akcija kompanije do 2012.

Crnogorsko tužilaštvo je 2014. godine počelo da ispituje kako je Kombinat dobijao garancije Vlade a istraga je pokrenuta na osnovu izvještaja Državne revizorske institucije (DRI) objavljenog 2013. u kom su provjeravali garancije izdate 2009, 2010. godine. kada je Vujović je bio ministar a premijer Milo Đukanović.

Pod lupom tužilaštva su i garancije izdate 2011. godine kada je na čelu crnogorske Vlade bio Igor Lukšić.

Revizori su 2013.godine utvrdili da je Vlada izdavanjem državnih garancija za kredite KAP-u, bez odgovarajućih kontragarancija, preuzela značajan rizik od njihovog aktiviranja.

Pad tih garancija crnogorske građane koštao je, prema informacijama iz istrage, 127 miliona eura, a uz pristigle kamate 150 miliona. Toliko novca je vraćeno za kredite kod Deutsche, OTP i ruske VT banke.

U periodu nakon pada garancija Vlada je uvela takse na SIM kartice, zamrznula penzije, uvela krizni porez, povećala porez na dodatu vrijednost (PDV)

U međuvremenu, status Kombinata aluminijuma Podgorica nije do kraja riješen i takvo stanje traje od 2012. godine kada je kompaniju napustila ruska aluminijumska kompanija Rusal, oligarha Olega Deripaske.Vlada Crne Gore koja je i sklopila posao sa Rusima 2012. godine je odlučila da raskine ugovor nakon čega je KAP preuzela Nikšićka kompanija Uniprom, čiji je vlasnik Veselin Pejović.

Konzorcijumi Olega Deripaske Enplus grupa, Centralno evropska aluminijumska kompanija (CEAC), podnijeli su više tužbi protiv Crne Gore pred međunarodnim arbitražnim sudovima za naknadu štete.

Dio sporova su izgubili a za dio su se sudovi proglasili nenadležnim.

XS
SM
MD
LG