Dostupni linkovi

Gnjatović: Treća doza kineske vakcine za one sa slabom ili bez reakcije


Vakcinacija Sinopharm vakcinom u Srbiji
Vakcinacija Sinopharm vakcinom u Srbiji

Definitivnog stava o tome da li će biti potrebna treća doza kineske vakcine „Sinofarm“ (Sinopharm) još nema, nema ni protokola o tome. Čeka se da proizvođač te vakcine objavi rezultate treće faze ispitivanja o tome, izjavila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije (INEP).

Neće svi vakcinisani, već samo pojedini, morati da prime i treću dozu Sinofarm vakcine, a to su oni koji uopšte nisu razvili adekvatnu reakciju ili su razvili samo blaži odgovor, rekla je a Gnjatović za RSE, istučući da je to njen lični stav.

Gnjatović je rekla da je "Sinofarm“ vrlo bezbedna klasična vakcina, ali da je malo slabija. Kako je navela, mana te vakcine je što kasnije deluje.

Dodala je da je nesumnjivo da će vakcine novije tehnologije stvarati dugoročniju zaštitu, minimum godinu dana i podvukla da su sve vakcine bezbedne, s tim, što, kako navodi, kineska kasnije stvara antitela.

Gnjatović ističe da vakcinacija deluje tako da oni koji nemaju antitela u kontaktu sa virusom jako brzo razviju zaštitu.

Ukazuje i da, osim uobičajenih reakcija, kao što su malaksalost, temperatura, bol na mestu uboda, nije evidentirano nijedno ugrožavajuće dejstvo nakon primene vakcine.

Vakcinisanje „Sinofarm“ vakcinom bez zakazivanja

Od utorka, 27. aprila, na svim punktovima za vakcinaciju u Srbiji biće omogućeno vakcinisanje bez zakazivanja i kineskkom vakcinom „Sinofarm“, izjavio je za Radio-televiziju Srbije (RTS) direktor Vladine Kancelarije za e-upravu Mihailo Jovanović.

Prošle nedelje je počela vakcinacija bez zakazivanja „Fajzerovom“ i „Sputnjik V“ vakcinom, a kako je naveo Jovanović, više desetina hiljada građana na taj način se vakcinisalo.

Jovanović je dodao da je do sada u Srbiji dato 3.255 000 vakcina, od čega 1.950 000 prve i oko 1.310 000 druge doze vakcine.

U toku dana očekuje se da u Srbiju stigne 500.000 doza „Sinofarmovih“ vakcina.

Srbija raspolaže najvećim brojem kineskih vakcina “Sinofarm“, dva miliona, a slede vakcine američko-nemačkog proizvođača Pfizer/Biontech, ruski Sputnik V i britanska AstraZeneca.

Za razliku od „Fajzer“ i AstraZeneca vakcine, kineska i ruska cepiva nemaju dozvolu Evropske agencije za lekove.

XS
SM
MD
LG