Dostupni linkovi

Češki predsednik podržao proterivanje 18 ruskih diplomata


Miloš Zeman
Miloš Zeman

Predsednik Češke Miloš Zeman podržao je danas (25. april) proterivanje 18 ruskih diplomata iz Praga, svih za koje su češke bezbednosne službe imale pouzdane dokaze da su agenti ruskih službi GRU i SVR, čime je 17. aprila počeo češko-ruski diplomatski rat, a posle uzajamnih proterivanja, odnosi spali na najnižu tačku.

"Izrazio sam punu podršku. Ne volim obaveštajce, nanose više štete nego koristi. Ne razumem zašto bi ruska ambasada trebalo da vrvi od obaveštajaca kada su nam potrebni stručnjaci za ekonomsku, kulturnu i drugu saradnju", kazao je danas predsednik Zeman u intervjuu češkoj privatnoj televiziji Prima.

Češki predsednik je kao primer štete podsetio kako je CIA informisala američku vladu da je u Iraku oružje za masovno uništenje, a na kraju se ništa nije našlo.

"Ako bude recipročno mali broj diplomata problem će biti rešen. Ne vidim nikakav razlog da kod nas bude 18 (ruskih) špijuna. Za to da Rusi proteraju naših 20 diplomata nije bilo razloga. Pogodila me je reakcija Rusije i smatram da je negativna", rekao je češki predsednik.

Češka je 17. aprila proterala 18 ruskih diplomata, optužujući ih da su špijuni nakon što su češki obaveštajci povezali ruske vojne agente sa eksplozijom u skladištu municije u gradu Vrbjetice 2014. godine. Dan kasnije Rusija je proglasila za nepoželjene 20 diplomata iz češke ambasade u Moskvi.

Odmah posle vanrednog obraćanja naciji povodom dokaza za osnovane sumnje da su dvojica agenata ruske vojne službe GRU, isti koji se sumnjiče za pokušaj trovanja bišeg ruskog agenta Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji 2018. godine, umešani u eksplozije u magacinima municije u Češkoj 2014. godine, predsednik Zeman objasnio je u intervjuu na TV Prima da ne osporava to podozrenje češke policije i Bezbednosno informativne službe.

"Šta su uopšte tamo ta dvojica Rusa radila? Sigurno tu nisu bili kao turisti. Razloga za ozbiljno podozrenje ima ali to je podozrenje koje treba da se potvrdi ili opovrgne", rekao je Zeman.

Zeman je zatražio da se na miru, bez histerije i nagađanja sačeka kraj istrage tih eksplozija u Vrbjeticama 2014. godine i da li su agenti za koje inače postoje pouzdani dokazi da su u vreme prve eksplozije boravili u Češkoj i tražili da obiđu Vrbjetice, zaista i ušli u magacine.

Tek posle istrage bi prema uverenju češkog predsednika trebalo vlada da donosi odluke da li i kako Rusija treba da bude kažnjena, npr. izbacivanjem Rosatoma iz tendera za dogradnju češke nuklearke Dukovani, o čemu je vlada već inače odlučila.

Kritike iz redova opozicije

Češka opozicija oštro je kritikovala današnje obraćanje predsednika i optužila ga da ide na ruku propagandi Rusije i otvara joj vrata za kampanju dezinformacija.

"U apsurdnoj smo situaciji. Celoj zemlji je pao kamen sa srca što se naš predsednik nije otvoreno postavio protiv interesa Češke. Samo je sve nekako kao osporio", kazao je lider Građanske demokratske stranke Petr Fijala.

"Parlamentu i našim partnerima u Evropskoj uniji i NATO podneti su dokazi. Uprkos tome naš predsednik govori o hipotezama i osporava kredibilitet službi bezbednosti vlastite zemlje. Verujem da će češka vlada nastaviti samouverenu politiku bez obzira na ovaj govor kojim predsednik pokušava da relativizuje stvari", poručio je lider Piratske stranke Ivan Bartoš.

XS
SM
MD
LG