Dostupni linkovi

Turska pozvala ambasadora SAD zbog Bajdenove izjave o genocidu


Bajden (levo) i turski predsednik Redžep Tajip Erdoan
Bajden (levo) i turski predsednik Redžep Tajip Erdoan

Tursko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je američkog ambasadora u Ankari u znak protesta zbog izjave američkog predsednika Džozefa Bajdena (Joseph Biden) koji je deportaciju i ubijanje Jermena tokom Osmanskog carstva nazvao genocidom.

Zamenik ministra spoljnih poslova Sedat Onal (Önal) je rekao američkom ambasadoru Dejvidu Saterfildu (David Satterfield), sa kojim je razgovarao u subotu kasno uveče, da Ankara oštro osuđuje izjavu o genocidu.

"Izjava nema pravnu osnovu u smislu međunarodnog prava, nanosi štetu turskom narodu, i otvorila je ranu u odnosima dve zemlje koja će se teško popraviti", navedeno je u saopštenju ministarstva u nedelju, 25. aprila.

Američki predsednik Džozef Bajden je dan ranije izjavio da je masakr u kome je stradalo 1,5 miliona Jermena za vreme Otomanskog carstva 1915. godine, bio genocid.

Izjavu Bele kuće odmah su osudili turski zvaničnici, iako je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao dao tome tek treba da raspravljaju istoričari i da to pitanje ne treba da bude politizovano.

Turska ne priznaje da je reč o genocidu, navodi da su tokom rata stradali i Turci i Jermeni i traži formiranje zajedničke komisije koja bi istražila stradanje za vreme Otomanskog carstva.

XS
SM
MD
LG