Dostupni linkovi

Đukanović osudio napad na novinara RTCG


Milo Đukanović
Milo Đukanović

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović najoštrije je osudio "huliganske provokacije i maltretiranje" novinara Radio-televizije Crne Gore (RTCG) Nebojše Šofranca na radnom zadatku tokom dočeka crnogorskog vicešampiona sveta u boksu Petra Liješevića.

Građani, koji su 24. aprila uveče dočekali crnogorskog reprezentativca u boksu sa završenog Svetskog prvenstva za mlade gdje je osvojio srebrnu medalju, vređali su Šofranca na nacionalnoj osnovi.

Kako je saopštio Đukanović, okupljeni na aerodormu nisu slavili uspeh crnogorskog sportiste, nego organizovali još jednu jeftinu nacionalističku predstavu.


Šta se desilo na aerodromu?

Građani, koji su sinoć dočekali crnogorskog reprezentativca u boksu Petra Liješevića koji doputovao je u Podgoricu sa završenog Svjetskog prvenstva za mlade gdje je osvojio srebrnu medalju, vređali su Šofranca.

Oni su klicali Liješeviću ali i Kosovu, Srbiji, pored trobojki, dominirale su zastave Srbije, zastave sa četiri ocila, nije bilo zvaničnih simbola države Crne Gore, pod čijom zastavom se Petar borio u Kjelceu.

Na aerodromu ga je dočekao i funkcioner vladajućeg Demokratskog fronta Slaven Radunović, vidi se na snimcima koje objavljuju podgorički mediji.

Pristalice boksera Petra Liješevića su vređale Šofranca nazivajući ga čak i ustašom i pozivali ga da "izađe pred Srbe".

Ko je još osudio napad?

I ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić osudila je napad na novinara RTCG Nebojšu Šofranca.

„Uvrede i verbalni napadi na novinara ne smiju da budu ponašanje koje se toleriše i još jednom nas opominju da kao država moramo preduzeti dodatne mjere da zaštitimo integritet svakog pojedinca“, kazala je Srzentić.


Novinarska udruženja i partije opozicije osudile su ponašanje navijača prema Šofrancu.

Neprijatnosti koje je novinar RTCG-a Nebojša Šofranac doživio na radnom zadatku ne služe nikome na čast, kazali su iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

"CGO poziva nadležne institucije da zaštite dostojanstvo novinara i osiguraju njihovu bezbjednost", piše na njihovom Tviter nalogu.


Šta je saopštila RTCG?

Menadžment i uredništvo Radio-televizije Crne Gore (RTCG) zatražili su 25. aprila da se identifikuju osobe koje su vređale novinara Nebojšu Šofranca na nacionalnoj osnovi, tokom dočeka mladog vicešampiona sveta u boksu Petra Liješevića.

"Najoštrije protestujemo protiv vređanja, maltretiranja i pokušaja ponižavanja na radnom zadatku jednog od najboljih crnogorskih novinara Nebojše Šofranca. Posebno zato što se policija, prisutna na aerodromu, ponašala inertno sa stanovišta fizičke zaštite naše ekipe i krajnje suzdržano prema rulji koja je reportera Šofranca preteći pozivala da izađe van", navodi se u saopštenju RTCG.

U otvorenom pismu ministru unutrašnjih poslova Sergeju Sekuloviću, uredništvo i uprava RTCG zatražili su da se identifikuju osobe koje su vređale novinara, čiji se glasovi čuju na klipu objavljenom na društvenim mrežama.

XS
SM
MD
LG