Dostupni linkovi

Srbija i EU potpisale novi paket podrške vredan preko 86 miliona evra


Sam Fabrizi (L), ambasador Evropske unije u Srbiji i ministarka za evropske integracije  Jadranka Joksimović (D) , uz prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića potpisuju ugovor
Sam Fabrizi (L), ambasador Evropske unije u Srbiji i ministarka za evropske integracije  Jadranka Joksimović (D) , uz prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića potpisuju ugovor

Zvaničnici Evropske unije i Srbije potpisali su sporazum o dodeli paketa bespovratnih sredstava Srbiji vredan više od 86 miliona evra u cilju pružanja podrške u oblasti zaštite životne sredine, konkretno za bezbednu pijaću vodu, turizma i malih i srednjih preduzeća.

Sporazum su potpisali ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i ambasador Evropske unije Sem Fabrici, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ambasadora država članica Evropske unije.

„Ovo je nedvosmislen izraz naše posvećenosti. Evropska unija je bila uz Srbiju od samog starta pandemije COVID-19“, naveo je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji u video poruci.

On je rekao da podrška EU ide dalje od vakcina i da je usredsređena na srednjoročni i dugoročni oporavak.

„Srbija odlično sprovodi kampanju vakcinacije i vi ste s pravom ponosni na to. Vi ste u isto vreme svom narodu obezbedili vakcine i delili ih sa regionom, na čemu smo vam zahvalni. Sada EU želi da pomogne vama jer nam je stalo. Stalo nam je do Srbije i do čitavog Zapadnog Balkana“, poručio je Varhelji.


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je 86 miliona evra bespovratne pomoći EU namenjeno programima i projektima koji su unapred dogovoreni.

„To su projekti koji su strukturalnog tipa, od razvoja i napretka našeg obrazovanja, našeg preduzetništva, naših inovacionih mogućnosti, zaštite životne sredine, do napretka vladavine prava. Veliko hvala EU, pred nama je još mnogo posla“, poručio je Vučić.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović je izjavila da najveći deo podrške, 45.5 miliona evra, ide u sektor zaštite životne sredine i ostvarivanja ciljeva Zelenog dogovora.

„Ovim sredstvima biće obuhvaćena izgradnja sistema za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Čačku, Loznici i Sokobanji. Ovom podrškom dalje biće obuhvaćene pripremne radnje koje bi trebale da dovedu do izgradnje postrojenja za upravljanje otpadom u Novom Sadu“, objasnila je Joksimović.


XS
SM
MD
LG