Dostupni linkovi

Republika Srpska ublažava epidemiološke mjere 


Banja Luka

Usljed poboljšane epidemiološke situacije, Štab za vanredne situacije bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) na sjednici u petak, 23. aprila donio je odluku da ponovo otvori skijališta i dozvoli rad pozorištima.

“U pogledu epidemiološke situacije, u trećoj smo sedmici manjeg broja ukupno zaraženih. Istovremeno, u padu je i broj lica koja su hospitalizovana u zdravstvenim ustanovama,” naveo je Štab za vanredne situacije RS.

Prema Zaključku o sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona u RS od 23. aprila dozvoljava se rad skijalištima i skijaškim centrima, a od 26. aprila i pozorištima.

Također je usvojen Zaključak o donaciji kompanije Nestle Adriatic BH d.o.o. Bosni i Hercegovini, te dao saglasnost da se donacija u iznosu od 37.240 švicarskih franaka (33.738 eura) utvrđena od strane Vijeća ministara BiH, uplati Institutu za javno zdravstvo RS u svrhu nabavka vakcina i vakcinalnog materijala potrebnog za imunizaciju.

Vlada Federacije BiH, drugog bosanskohercegovačkog entiteta, na sjednici u četvrtak, 22. aprila. donijela je odluku da na snazi ostaje ograničavanje kretanja građana na cijelom teritoriju Federacije BiH od 21.00 sat uvečer do 5.00 sati ujutro.

Na snazi ostaje naredba vladama kantona, odnosno kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva uvođenje restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini uz redovno obavještavanje Kriznog štaba entitetskog Ministarstva zdravstva.

U posljednja 24 sata u BiH je prijavljeno 362 nova slučaja zaraze korona virusom, a od posljedica zaraze je preminulo 39 osoba, saopšteno je iz zdravstvenih ustanova BiH u petak, 23. aprila.

XS
SM
MD
LG