Dostupni linkovi

Poverenica Janković: Reklama Privredne komore Srbije seksistička


Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ukazala je da je reklamna kampanja Privredne komore Srbije kojom se promovišu domaći proizvodi, uvredljiva i seksistička.

„Po ko zna koji put, ’originalnost i kreativnost’ svode žene na objekat koje se ni na koji način ne mogu dovesti u vezu sa proizvodima koji su prikazani, već predstavljaju i vređanje dostojanstva svih žena“, navela je Poverenica.

Ona je ukazala da ovakvi sadržaji podržavaju i podstiču rodne stereotipe.

„Mogu se napraviti vrlo kreativne reklame koje promovišu izuzetne proizvode naše države, ali bez prikazivanja žene kao erotizovanog objekta, već uz poštovanje ravnopravnosti i upravo velike uloge žena u proizvodnji domaćih proizvoda“, navela je Janković.

Privredna komora Srbije pokrenula je reklamnu kampanju kojom promoviše domaće proizvode u okviru projekta "Čuvarkuća" uz poruku „biraj plodove naše zemlje, našeg sunca, našeg neba, naših ljudi – biraj više od 600 mirisa, ukusa, proizvoda iz Srbije sa oznakom Čuvarkuća!

U jednom spotu je, međutim, nekoliko scena koje mogu da izazovu seksualne asocijacije i u kojima je žena prikazana na erotizovan način. Nakon objavljivanja ove reklame na društvenim mrežama su brojni pojedinci reagovali osudama.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je na Tviteru pozvao kritičare da se kao reditelji i tekstopisci uključe i daju svoje ideje.

„Zahvaljujem onima koji misle da smo pogodili, onima što veruju da smo preterali, promašili na pomoći u privlačenju pažnje na značaj čina kupovine domaćeg. Čuvarkuća je postala viralna. Proizvodi sa žigom rastu do 40%“, naveo je Čadež.

Forum žena opozicione Demokratske stranke pozvao je Privrednu komoru Srbije da se javno izvini svim ženama Srbije, da povuče sporne reklame i da snimi nove koje bi doprinele „osnaživanju žena i služile na čast svim ženama i muškarcima koji učestvuju u proizvodnji domaćih proizvoda“.







XS
SM
MD
LG