Dostupni linkovi

U Crnoj Gori preminulo sedam osaoba, 139 novozaraženih


Klinički centar u Podgorici, Crna Gora

U Crnoj Gori je u posljednja 24 sata sedam osoba preminulo, a registrovano je 139 novoinficiranih korona virusom, saopštio je Institut za javno zdravlje.

Ukupno je 2.835 aktivnih slučajeva COVID-19, a najviše inficiranih je i dalje u glavnom gradu Podgorici – 963.

Institut za ljekove i medicinska sredstva (ClnMED) je objavio da je do 19. aprila prijavljeno 248 sumnji na neželjena dejstva nakon antikovid vakcinacije.

Uglavnom je riječ o očekivanim nuspojavama koje su, od ukupno 57.076 primijenjenih doza, zabilježene uglavnom kod ruske Sputnjik V vakcine.

“Na svakih pet hiljada primijenjenih doza prijavljene su 22 sumnje na nuspojave, što govori u prilog dobrog bezbjednosnog profila vakcina protiv COVID-a19 kojima se vakciniše stanovništvo u Crnoj Gori”, saopštili su iz ClnMED.

Najčešće su prijavljivane groznica, povišena temperatura, malaksalost, glavobolja i bolovi u mišićima.

“U pitanju su očekivani neželjeni događaji, koji su kod nekih pacijenata bili intenzivniji”, navode iz Instituta.

To što se najveći broj dostavljenih prijava, ukupno 210, odnosi na vakcinu Sputnjik V, objašnjavaju time što je veliki broj zdravstvenih radnika primio tu vakcinu, a da su zdravstvene ustanove pažljivo evidentirale neželjene događaje kod njih nakon imunizacije.

U Crnoj Gori je prvom dozom vakcinisano 6,31 posto stanovništva, a drugu dozu je primilo 3,07 posto građana.

Od početka epidemije u martu 2020.godine, registrovano je 96187 slučajeva infekcije korona virusom, a preminulo je 1451 osoba povezanih sa COVID-19.

U regionu je najviše umrlih povezanih sa pandemijom na 100 hiljada stanovnika registrovano u Crnoj Gori-229.

XS
SM
MD
LG