Dostupni linkovi

Eksplozija u Pakistanu: Sumnja se da je meta napada kineski ambasador


Sa lica mesta, Quetta 21. aprila
Sa lica mesta, Quetta 21. aprila

U eksploziji bombe u luksuznom hotelu u pakistanskom gradu Quetta stradalo je najmanje pet, a povrijeđeno 12 osoba, prenosi u četvrtak BBC.

Sumnja se da je meta napada na parkingu hotela Serena bio kineski ambasador u Pakistanu.

Bomba je postavljena u automobil parkiran u hotelu Serena i aktivirana je kasno u srijedu 21. aprila u gradu Quetta, glavnom gradu provincije Balochistan.

Kina je u četvrtak 22. aprila saopštila da "najoštrije osuđuje" bombaški napad na luksuzni hotel u kojem se nalazi kineski ambasador na jugozapadu Pakistana, navodi Agencija France Press (AFP).

Opisujući bombaški napad kao "teroristički napad", glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Kine je rekao da kineska delegacija nije bila prisutna kada se dogodila eksplozija na parkiralištu hotela u provinciji Balochistan, gdje se vojska bori protiv pobune, a Kina ima strateške infrastrukturne interese, navodi agencija.

Pakistanski Talibani potvrdili su odgovornost za napad, ne navodeći detalje. Portparol talibana potvrdio je agenciji Reuters da je "to bio samoubilački napad u kojem je naš bombaš samoubica koristio svoj automobil napunjen eksplozivom u hotelu".

Poslednjih meseci ta grupa i druge militantne organizacije pojačale su napade u plemenskim oblastima u blizini granice sa Avganistanom.

Vozilo je eksplodiralo na hotelskom parkiralištu, a vatra se proširila i na nekoliko drugih vozila u blizini. Snimci eksplozije koji su podeljeni na društvenim mrežama, prikazuju kako vatra besni na parkingu. Hotel Serena je najpoznatiji u Quetti i pruža smeštaj vladinim zvaničnicima i uglednim gostima.

Ministar unutrašnjih poslova Sheikh Rashid Ahmad rekao je pakistanskoj televiziji ARI News TV da je "automobil pun eksploziva eksplodirao u hotelu", dok ga je novinska agencija AFP citirala da je to "akt terorizma".

Dodao je da kineski ambasador Nong Rong u to vreme nije bio u hotelu. Lokalni mediji pozivaju se na zvaničnike koji kažu da su i svi ostali gosti iz hotela bili na sigurnom.

Pokrajinski ministar unutrašnjih poslova Balodžistana Ziaullah Lango rekao je novinarima da je Nong "bio raspoložen" i da će njegova poseta Quetti biti završena u četvrtak.

Siromašna provincija, koja se graniči sa Avganistanom i Iranom, suočena je sa nasiljem, napadima islamističkih militanata, ali i pobunom separatističkih grupa Oslobodilački front Baludžistana i Oslobodilačka vojska Baludžistana koje decenijama izvode oružane napade.

Separatisti su, navodi BBC, takođe krivi za napad pre dve godine na hotel u Gvadaru, lučki projekat koji je finansirala Kina.

Optužuju vladu i Kinu za eksploataciju balodžistanskog gasnog i mineralnog bogatstva i strateškog položaja, te da daju malo koristi za lokalno stanovništvo.

XS
SM
MD
LG