Dostupni linkovi

Prag dao Moskvi rok da vrati proterane češke diplomate


 Češki ministar spoljnih poslova Jakub Kulhanek
Češki ministar spoljnih poslova Jakub Kulhanek

Češka je dala Rusiji rok do četvrtka, 22. aprila, u podne da omogući povratak 20 čeških diplomata koje je proterala kao odgovor na proterivanje 18 ruskih diplomata iz ambasade u Pragu.

"Saopštio sam ruskom ambasadoru da Ruska Federacija ima rok do sutra u 12 sati da primi natrag sve proterane diplomate u Moskvu. Ako to ne učini odlučiću da se smanji broj ruskih diplomata u Pragu tako da odgovara sadašnjem stanju u češkoj ambasadi u Moskvi", rekao je novinarima novi češki ministar spoljnih poslova Jakub Kulhanek.

Ruski ambasador je 21. aprila pozvan na sastanak u češko Ministarstvo spoljnih poslova i zato da mu Kulhanek izrazi protest protiv "neprimerene reakcije Rusije kada je kao odgovor na proterivanje svojih 18 diplomata proterala 20 čeških.

"S obzirom na razliku u veličini ambasada proterivanje 18 ruskih agenata neće ugroziti funkcionisanje ruske ambasade u Pragu, dok je reakcija ruske strane bila neprimerena i paralisala je rad naše ambasade u Moskvi", kazao je Kulhanek.

Ionako pogoršani odnosi Rusije i Češke ušli su u fazu pravog diplomatskog rata pošto je Češka 17. aprila iznela da ima dokaze za osnovanu sumnju da su dvojica agenata ruske službe GRU, isti koji se sumnjiče za pokušaj trovanja bivšeg ruskog agenta u Velikoj Britaniji Sergeja Skripalja, umešani u eksplozije municije na jugu Češke 2014. godine kada su poginule dve osobe.

"Svi znate šta se desilo i mi smo reagovali kao suverena zemlja", rekao je novi šef češke diplomatije da je Češka.

Kulhanek je 21. aprila razgovarao sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, a 22. aprila će o aferi eksplozije u skladištu municije detaljno obavestiti ambasadore zemalja članica NATO.


XS
SM
MD
LG