Dostupni linkovi

Bugarski trgovac oružja negira umešanost u transport preko Češke u Ukrajinu


Emilijan Gebrev, bugarski trgovac oružjem

Iza eksplozije municije u Češkoj 2014. stoje isti ruski agenti osumnjičeni za pokušaj trovanja bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji ali municija je trebalo da eksplodira van Češke, saopštio je danas češki vrhovni tužilac Pavel Zeman.

Bugarski trgovac oružjem Emilijan Gebrev, koji se sumnjiči da je preko Češke nastojao da transportuje municiju u Ukrajinu, to negira.

Rusija odbacuje tvrdnje o umešanosti u ovaj slučaj, ocenjujući potez čeških vlasti o proterivanju 18 njenih diplomata u Pragu kao “provokativan i neprijateljski čin”. Moskva je reagovala proterivanjem 20 čeških diplomata.

EU podržava Češku u sporu sa Rusijom

Evropska unija je saopštila da u potpnosti "podržava i solidariše se" sa Češkom Republikom u diplomatskom sporu sa Rusijom.

Zvanični Prag tvrdi da su ruski vojni agenti umešani u trovanje nervnim agensima Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji 2018. godine stajali iza ranije eksplozije u skladištu oružja u Češkoj u kome su poginule dve osobe.

EU je "duboko zabrinuta zbog ponavljanja negativnog obrasca opasnog zloćudnog ponašanja Rusije u Evropi", rekao je portparol komesara EU spoljne politike Žozepa Borelja (Josep Borrell) nakon razgovora ministra spoljnih poslova u ponedeljak.

Portparol Peter Stano je izjavio da „Rusija mora da prekine sa ovim aktivnostima, kojima se krše dobro uspostavljeni međunarodni principi i norme i ugrožavaju stabilnost u Evropi“.

Tužilac: Eksplozija nije trebalo da se desi u Češkoj

Iza eksplozije municije u Češkoj 2014. stoje isti ruski agenti osumnjičeni za pokušaj trovanja bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji ali municija je trebalo da eksplodira van Češke, saopštio je danas češki vrhovni tužilac Pavel Zeman.

"Istraga ima veći broj dokaza ali razumljivo ne možemo da ih objavimo pošto je u toku", rekao je Zeman na konferenciji za novinare posle sednice vlade.

Češki premijer Andrej Babiš rekao je da je odluka o proterivanju Rusa zasnovana na „nedvosmislenim dokazima“ koje su pružili češki istražitelji ukazujući na umešanost ruskih vojnih obaveštajnih agenata u eksploziju u gradu Vrbetice na istoku zemlje 2014. godine.

On je istakao da ovaj napad "nije čin državnog terorizma", već je imao za cilj da uništi pošiljku bugarskom trgovcu oružjem, ne imenujući pojedince.

„Mi smo suverena država i neprihvatljivo je da strani agenti ovde izvode takve operacije. Neprihvatljivo je da su agenti izveli operaciju koju su zabrljali. Žao mi je što su poginula dvojica naših sugrađana,“ kazao je češki premijer.

Prema saznanjima češke istrage prva eksplozija municije koju se spremao da odveze bugarski trgovac oružjem Emilijan Gebrev, 16. oktobra 2014. u kojoj su poginule dve osobe, bila je preuranjena, dok se druga eksplozija 3. decembra odigrala prema planu.

U prvom napadu eksplodiralo je 50 metričkih tona uskladištene municije, usmrtivši dve osobe. Dva meseca kasnije, na istom mestu se dogodila eksplodiralo je 13 tona municije.

Iako je Babiš obećavao da će vlada objaviti izveštaj iz istrage policije i češke bezbednosne službe BIS o umešanosti ruskih agenata GRU u te eksplozije, na osnovu čega je Češka odlučila da protera 18 ruskih agenata GRU i SVR iz ruske ambasade u Pragu, on je rekao u ponedeljak da nije moguće objaviti ceo taj poverljiv izveštaj.

Pored toga što je u subotu Češka proterala 18 diplomata iz ruske ambasade u Pragu i u ponedeljak su napustili Češku, vlada je odlučila da isključi rusko preduzeće Rosatom, za čije učešće je lobirao predsednik Češke Miloš Zeman, iz budućeg tendera za dogradnju češke nuklearne elektrane Dukovani.

"Nećemo kontaktirati Rosatom. Ministri su se danas jednoglasno složili da tzv. bezbednosni upitnik pred tender pošalju potencijalnim partnerima iz Francuske, Južne Koreje i SAD. Investitor, poludržavni ČEZ, kompanijama će poslati upitnik do 30. aprila", kazao je ministar industrije, trgovine i saobraćaja Karel Havliček.

Nove dokaze u istrazi eksplozije municije i oružja u vojnim magacinima u Vrbjeticama pre sedam godina najviši češki zvaničnici ali delimično i mediji imali su od 7. aprila a u subotu je Češka odlučila da protera 18 ruskih diplomata, sve za koje ima pouzdana saznanja da su agenti GRU i SVR sa diplomatskim pokrićem.

Kremlj: Provokativni i neprijateljski akt

Rusija je odlučno odbacila optužbe da su njeni agenti bili umešani u eksploziju, optužila je Češku za lažne vesti i provokaciju iza koje stoje SAD i odgovorila proterivanjem 20 čeških diplomata iz ambasade u Moskvi u kojoj je sada ostao samo ambasador i konzularno odeljenje i praktično je paralisana.

Kremlj je 19. aprila češke poteze nazvao „provokativnim i neprijateljskim“.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da pored proterivanja diplomata, češka ambasada u Moskvi više neće smeti da zapošljava ruske državljane.

"Odlučeno je i u pogledu Sjedinjenih Američkih Država i Češke Republike da više neće moći da zapošljavaju građane naše zemlje. Ovaj faktor je igrao važnu ulogu, posebno za češku ambasadu i organizaciju njenog rada u Moskvi. Oni su zapošljavali veoma veliki broj ruskih državljana,“, rekla je Zaharova za televiziju Rosija-1.

Vršilac dužnosti češkog ministra spoljnih poslova Jan Hamaček rekao je da je reakcija Rusije „jača nego što smo očekivali“, jer je proterano „više diplomata nego agenata“.

Ovo je najveći spor Praga i Moskve od pada socijalističkih režima 1989. godine, stavljajući malu srednjoevropsku članicu NATO-a u središte rastućih tenzija između Rusije i Zapada.

Češka traga za dva ruska agenta

Babiš je posebno pomenuo ulogu jedinicu ruske vojne obavještajne službe GRU poznatu kao Jedinica 29155.

Ona je povezana s nizom pokušaja atentata i drugih sabotaža širom Evrope, uključujući trovanje Sergeja Skripalja 2018. godine u engleskom gradu Solsberiju.

Skripalj, bivši ruski vojni obavještajac, i njegova ćerka Julia, umalo su umrli nakon što su bili izloženi supstanci za koje su britanske vlasti kasnije zaključile da je novičok, vojno nervno sredstvo. Britanka koja je slučajno došla u kontakt sa supstancom je umrla.

Češka policija je saopštila da traži dvojicu osumnjičenih ruskih agenata koji su posedovali razne pasoše, uključujući ruske dokumente na imena Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova.

Imena se podudaraju sa imenima dvojice muškaraca koje je Britanija optužila za trovanje Skripalja.

Istraživački centar Belingket identifikovala je osumnjičene kao agente GRU-a Aleksandra Miškina i Anatolija Čepigu.

Skenirani pasoši koje su njih dvojica koristili, pokazali su da je Čepiga koristio tadžikistanski dokument za ulazak u Češku.

Tadžikistansko ministarstvo spoljnih poslova izjavilo je za Radio Slobodna Evropa da istražuje izveštaj.

"Saznali smo iz medija za tadžikistanski pasoš koji je koristio Čepiga i započeli istragu. Ne možemo davati komentare dok se ona ne završi,", rekao je zvaničnik u ministarstvu.

Češki magazin Respekt izvestio je da su uništena municija i naoružanje namenjeno Ukrajini, koja se 2014. borila sa separatistima koje podržava Rusija na istoku Ukrajine.

Bugarski trgovac oružjem po imenu Emilijan Gebrev navodno je bio organizator transporta naoružanja, piše Respekt.

Bugarski trgovac negira transport oružja u Ukrajinu

Gebrev je 28. aprila 2015. godine tokom večere u luksuznom restoranu u Sofiji počeo da povraća, posle čega je prebačen u vojnu bolnicu, gde je imao intenzivne halucinacije. Na kraju je pao u komu. Njegov sin se takođe iznenada razboleo, kao i direktor Gebrevljeve kompanije za trgovinu oružjem EMCO.

Gebrev se na kraju oporavio. Bugarski istražitelji nisu puno napredovali u identifikovanju uzroka ili krivaca za njegovu bolest – do nekih tri godine kasnije, posle trovanja Skripalja.

U januaru 2019. godine, bugarski tužioci optužili su trojicu Rusa, uključujući i najvišeg oficira GRU, u odsustvu, u vezi sa tim slučajem.

„Naša ambasada [u Pragu] nas je obavestila da one [češke vlasti] rade na nekoliko verzija istrage“, rekla je u ponedeljak bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharijeva javnom servisu emiteru BNT.

"Jedna od njih je da je isporuka [municije koja je eksplodirala] bila namenjena bugarskom trgovcu oružjem. Govorimo o Emilijanu Gebrevu. Takođe, rade na drugoj istražnoj verziji o isporuci oružja u Siriju," dodala je Zaharijeva.

U saopštenju za medije, Gebrev je negirao da je njegova kompanija reeksportovala municiju iz Češke u Ukrajinu 2014. godine. Međutim, nije komentarisao da li su municija ili srodni materijali pripadali njegovoj kompaniji EMCO. Gebrev nije odgovorio na pozive bugarskog servisa Radija Slobodna Evropa da objasni svoju ulogu.

U saopštenju EMCO-a, objavljenom 19. aprila, navodi se da je dokumentovano da kompanija „nikada nije izvezla municiju poreklom iz Češke u Ukrajinu“ i da je spremna da sarađuje sa bilo kojom istragom u ovom slučaju.

„Mesecima pre, tokom i najmanje godinu dana nakon eksplozija u Češkoj, EMCO nije planirao prevoz robe iz pomenutih skladišta, bilo u Bugarsku ili u bilo koju drugu zemlju“, navodi se u saopštenju kompanije, dodajući da se „do danas nijedno istražno telo nije obratilo EMCO-u radi informacija o tom pitanju”.

"Češke istražne vlasti moraju razjasniti pretpostavke o motivima i uzrocima eksplozija. Kao što se može videti iz dosadašnjih javnih izjava, uključujući i zvaničnika, mnoge su kontradiktorne, a neke se čak međusobno isključuju", navodi EMCO.

Viktor Jahun, nekadašnji zamenik šefa Tajne službe Ukrajine, rekao je da su vlasti u Kijevu u oktobru 2014. godine pokušale da nabavi municiju iz Bugarske u vreme eksplozija u češkom skladištu.

„Ovaj biznismen koji je otrovan, a navodno su to učinile ruske obaveštajne službe, tražio je takvu municiju u zemljama bivšeg Varšavskog pakta, a najbolje mesto za njihovo tranzitno skladištenje pre slanja u Ukrajinu bila je, u stvari, Češka Republike “, rekao je Jahun za Radio Slobodna Evropa.

„Posle eksplozija, i češki organi reda i mi sami sumnjali smo da to možda nije bila slučajnost“, rekao je Jahun.

Odlazeći bugarski ministar odbrane Krasimir Karakačanov potvrdio je za bugarski servis Radija Slobodna Evropa da Gebrev trguje starim oružjem i municijom koju vojska više ne koristi.

Češki ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček rekao je češkoj televiziji 18. aprila da istražitelji veruju da se eksplozija dogodila ranije nego što je planirano. On smatra da je eksplozija trebalo da se dogodi kada transport municije stigne u Bugarsku.

XS
SM
MD
LG