Dostupni linkovi

BiH iskazala spremnost za kupovinu 720.000 Pfizer vakcina


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Bosna i Hercegovina (BiH) je putem Ministarstva civilnih poslova obavijestila farmaceutsku kompaniju Pfizer da je zainteresovana za kupovinu 720.000 doza vakcina protiv COVID-a 19, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u ponedjeljak 19. aprila, predstavnik Pfizera u BiH Mirza Vlajčić.

Pismo namjere je poslano ovoj američkoj farmaceutskoj kompaniji i sada se očekuje njihov odgovor o tome kakve će biti mogućnosti nabavke i rokovi isporuke.

Ova informacija Radiju Slobodna Evropa potvr]ena je i u Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Kako navode u odgovoru za RSE, Ministarstvu civilnih poslova BiH u ponedjeljak 19. aprila potvrđena isporuka 100. 620 doza vakcina Pfizer proizvođača, a u okviru Covax mehanizma.

"Navedene doze će stići u od 03.05. do 09.05.2021. godine ovisno o planu isporuke proizvođača i biće isporučene u jednoj alokaciji", navode iz Ministarstva civilnih poslova.

Predsjedništvo BiH 12. Aprila je dalo saglasnost za kupovinu 200 hiljada Pfizerovih vakcina.

Na telefonskoj sjednici, Predsjedništvo je na inicijativu Ministarstva vanjskih poslova BiH, dalo saglasnost za zaključivanje međunarodnog sporazuma o nabavci vakcina između Republike Austrije i BiH, a odnosi se vakcine Pfizer/BioNTech.

Ova isporuka od 200.00 hiljada vakcina bit će plaćena sredstvima iz IPA fondova.

Iz Ministarstva vanjskih poslova u petak, 16. aprila, saopćeno je da će BiH do kraja aprila dobiti i 50.000 doza kineskih vakcina protiv COVID-19, koje su donacija Narodne Republike Kine.

XS
SM
MD
LG