Dostupni linkovi

Gradonačelnica Sarajeva odala počast žrtvama korona virusa


Gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić, April 8, 2021.
Gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić, April 8, 2021.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, u ponedjeljak 19. aprila u dnevnoj štampi je odala počast svim žrtvama korona virusa. Ona je u objavljenom tekstu navela da “Sarajevo tuguje i žali”, a oglas je objavila i na svom facebook profilu.

“Naša srca, misli i molitve su sa svim sugrađanima koji su preminuli od posljedica Covida i sa njihovim ožalošćenim porodicama. Sarajevo tuguje i žali, ali je istovremeno sa onima koji se trenutno bore za svoje živote. Zbližimo se i budimo jedni uz druge. Molim vas, pomozimo jedni druge! Zajedno smo jači! Zaželimo dobro našem Sarajevu i svim stanovnicima i gostima našeg Grada“, napisala je ona.

U protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo (KS) je od posljedica COVID-a 19 preminulo je devet osoba, a kod 65 je potvrđeno prisustvo korona virusa.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS trenutno je u hospitalizirano 420 osoba, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 290, a u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" 130 pacijenata.

Građani Sarajeva su u subotu 17. aprila izašli na proteste nazvane Borba za život, na kojima su tražili smjenu čelnika Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) i Vlade Federacije BiH zbog nenabavke vakcina. Upozorili su da je od posljedica korona virusa u BIH do sada umrlo više od sedam hiljada ljudi.

'Borba za život': Novi protesti u Sarajevu zbog nenabavke vakcina
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

Nova gradonačelnica Sarajeva dan ranije u nedjelju 18. aprila posjetila je Memorijalni centra Srebrenica Potočari i odala počast žrtvama genocida.

“Hodajući između bolnih uspomena na ljude ubijene u genocidu, pred očima su mi se odvijale slike njihovih posljednjih trenutaka i patnje članova porodica koju cijeli život nose sa sobom. Tu patnju niko ne može olakšati, ali ono što možemo i moramo uraditi je da čuvamo sjećanje na žrtve genocida svaki dan u godini. To je naša civilizacijska dužnost”, kazala je nakon posjete.

Posjeta Srebrenici, gradu u kojem je tokom genocida ubijeno više od osam hiljada srebreničkih muškaraca i dječaka, prva je posjeta nove gradonačelnice Srajeva.

Ona je na poziciju gradonačelnice izabrana Gradskog viječa Grada Sarajeva. Karić je bila prijedlog Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH).

XS
SM
MD
LG