Dostupni linkovi

Nemačka odala počast preminulima u pandemiji


Nemačka kancelarka Angela Merkel na komemoraciji u Berlinu

Nemačka je 18. aprila odala počast za gotovo 80.000 ljudi umrlih od posledica korona virusa, dok se zemlja bori da savlada novi skok zaraze.

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer predvodio je komemoraciju u berlinskoj koncertnoj dvorani Koncerthaus sa kancelarkom Angelom Merkel i još nekoliko visokih zvaničnika. Njima se pridružilo i nekoliko rođaka preminulih, ostavljajući sveće u uglavnom praznoj sali.

Štajnmajer je rekao da su meseci fokusiranja na stope zaraze i druge statistike razumljivi, ali da se često zanemaruje da iza svih tih cifara stoje ljudi.

"Njihova patnja i smrt često ostaju nevidljivi u javnosti", rekao je on.

U Nemačkoj je do 18. aprila povrđeno 79.914 umrlih od posledina korona virusa. To je peti najveći broj u Evropi posle Velike Britanije, Italije, Rusije i Francuske.

Nemačka sa populacijom od 83 miliona je imala relativno mali broj umrlih u prvoj fazi pandemije, ali je zabeležila mnogo više nivoe zaraze jesenas i zimus.

Broj novozaraženih ponovo je počeo da raste u poslednja dva meseca kako se širio zarazniji soj prvo primećen u Britaniji.

Nemačka kancelarka Angela Merkel pokušava kroz parlament da osigura zakon koji bi omogućio uvođenje strožih mera u oblastima gde ima više od 100 novih slučajeva na 100.000 stanovnika na nedeljnom nivou.

Stopa zaraze na nivou cele zemlje bila je 162 slučaja na 100.000 stanovnika.

Mere koje bi prema novom zakonu automatski bile uvedene ako se pređe taj broj novozaraženih značile bi zatvaranje prodavnica, kulturnih i sportskih objekata, ograničenje ličnih kontakata i noćni policijski čas.

Ideja je da se prekine raznolikost mera na snazi u 16 nemačkih saveznih država.

XS
SM
MD
LG