Dostupni linkovi

Makron: Definisati crvene linije u odnosu na Rusiju


Emanuel Makron

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da je potrebno "definisati jasne crvene linije prema Rusiji" i da je spreman na uvođenje sankcija u slučaju "neprihvatljivog ponašanja" Moskve.

"Smatram da u slučaju neprihvatljivog ponašanja moramo uvesti sankcije. I mislim da moramo definisati jasne crvene linije prema Rusije", rekao je Makron za američku teviziju CBS na pitanje o mogućem odgovoru zapada u slučaju ruskog napada na Ukrajinu.

Prema Makronu, iako sankcije same po sebi "nisu dovoljne", i iako je bolje imati "konstruktivan dijalog, one su "jedini način da se bude kredibilan".

"Potreban nam je iskren i otvoren dijalog sa Rusijom", izjavio je francuski predsednik.

Napetost između Zapada i Rusije raste usled gomilanja ruskih trupa duž granice sa Ukrajinom i na poluostrvu Krim, koji je Rusija anektirala 2014. godine.

Američki predsednik Joe Biden objavio je 15. aprila uvođenje niza oštrih finansijskih sankcija Rusiji i proterivanje deset ruskih diplomata.

Kao odgovor, Rusija je dan kasnije saopštila da deset američkih diplomata moraju da napuste zemlju i predložila američkom ambasadoru da se vrati kući na konsultacije.

Ukrajinski predsednik Vladimir Vladimir Zelenski pozvao je na mirovne pregovore sa Moskvom.

XS
SM
MD
LG