Dostupni linkovi

U BiH još 33 preminulih, traže se ostavke zbog kašnjenja vakcinacije


Sarajevo, 12. april

Tokom posljednja 24 sata, zdravstvene ustanove u Bosni i Hercegovini (BiH) registrovale su 33 preminule osobe kod kojih je potvrđeno prisustvo korona virusa.

Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH je 18. aprila prijavljeno je 15 smrtnih ishoda, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske 14, dok je u Brčko distriktu BiH registrovana smrt četiri osobe.

U protekla 24 sata u BiH je registrovana 471 novozaražena osoba - u Federaciji 369, u Republici Srpskoj 92 a u Brčko Distriktu 10.

S današnjim danom, broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 4.486. Ukupno je izliječeno 102 698 pacijenata.

U Republici Srpskoj do sada je preminulo ukupno 3.119 osoba. Oporavilo se 40.918 građana.

Od početka epidemije, u Brčko distriktu je preminulo je 265 ljudi dok je 3.798 izliječeno.

Zahtevi za ostavkama zbog kašnjenja vakcinacije

Pripadnice pokreta "Ženski marš" iz Sarajeva uputile su na službene adrese poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH i u Parlamentu Federacije BiH zahtjeve u ime građana, tražeći efikasniju zaštitu stanovnika od virusa korona.

Nakon protesta održanih u subotu 17. aprila u centru glavnog bh. grada zbog toga što masovna imunizacija u BiH još nije počela, zatraženo je od parlamentaraca da smijene Vijeće ministara i Vladu Federacije, jednog od entiteta u BiH.

Traži se da se novi sazivi federalne vlade i državnog Vijeća ministara, imenuju u roku od 14 koji će odmah predstaviti Akcioni plan borbe protiv pandemije.

U pismu se navodi da zaključke sa protesta građana parlamentarci trebaju ispuniti do kraja aprila. Ako to ne bude urađeno, najavljeni su novi masovniji protesti.

Prvi protesti zbog toga što vlasti u BiH ne nabavljaju vakcine, održani su u Sarajevu 6. aprila ove godine nakon čega je "Ženski marš" poslao zahtjeve na adrese članova Vijeća ministara tražeći od njih ostavke.

S obzirom na to da se niko nije oglasio tim povodom niti odgovorio na zahtjeve, odlučili su smjenu Vijeća ministara BiH tražiti od državnih parlamentaraca.

Zbog kašnjenja u nabavci vakcina neizvjesno je kada će početi masovna imunizacija stanovništva u BiH.

Do sada je BiH, putem COVAX mehanizma, donacija i entitetske nabavke, osigurala 182.000 vakcina protiv korona virusa. Nove vakcine iz COVAX mehanizma očekuju se od kraja aprila do juna ove godine.

Kako je najavila Vlada Sarajevskog kantona, imunizacija starijih od 75 godina počinje najkasnije do srijede 21. aprila, u Olimpijskom centru Zetra, gdje je već sve spremno za prijem prvih građana koji su se prijavili za vakcinaciju.

XS
SM
MD
LG