Dostupni linkovi

Iz Turske u BiH stiglo 10.000 vakcina za policiju


Turska je u martu donirala BiH 30.000 vakcina kompanije Sinovac
Turska je u martu donirala BiH 30.000 vakcina kompanije Sinovac

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo u subotu, 17. aprila, stiglo je 10.000 vakcina protiv COVID-a 19 iz Turske, namijenjenih pripadnicima policijskih agencija u BiH, saopšteno je iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine (BiH).

Nije saopšteno o kojim vakcinama se radi.

Avion s vakcinama dočekali su ministar odbrane BiH Selmo Cikotić i turski ambasador Sadik Babur Girgin.

Avionom iz Turske u Sarajevo je 28. marta dopremljeno 30.000 doza vakcina protiv COVID-19, kineskog proizvođača Sinovac, a riječ je o donaciji koju je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio tokom nedavne posjede članova Predsjedništva BiH. Te vakcine namijenjene su za stanovništvo.

Ministarstvo civilnih poslova i Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH izdale su početkom aprila dokument entitetima na osnovu kojeg se može početi sa vakcinacijom iz turske donacije.

BiH bi krajem aprila i početkom maja trebala dobiti i vakcine naručene iz COVAX mehanizma.

Ovim mehanizmom, koji obuhvata 186 zemalja, koordinira Globalna alijansa za vakcine (GAVI), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Koalicija za pripravnost na epidemije (CEPI), a cilj mu je osigurati ravnomjernu raspodjelu vakcina i na najsiromašnije zemlje svijeta.

Isporuke su dio ranije dodijeljene količine od 108.000 doza za period februar - maj 2021. godine, a u okviru koje je krajem marta u BiH već dopremljeno 26.400 doza vakcina AstraZeneca i 23.400 doza Pfizer/BioNTech vakcina.

Predsjedništvo BiH u petak 16. aprila, dalo je saglasnost za kupovinu 200.000 Pfizerovih vakcina protiv COVID-19, te na inicijativu Ministarstva vanjskih poslova BiH dalo suglasnost za zaključivanje međunarodnog sporazuma o nabavci vakcina između Republike Austrije i BiH.

Ova isporuka od 200.00 hiljada vakcina biće plaćena sredstvima iz IPA fondova.

Iz Ministarstva vanjskih poslova u petak 16. aprila, saopšteno je da će BiH do kraja aprila dobiti i 50.000 doza kineskih vakcina protiv COVID-19, koje su donacija Narodne Republike Kine.

XS
SM
MD
LG