Dostupni linkovi

Predsednik SAD i premijer Japana potvrdili partnerstvo u odnosu prema Kini


Jošihide Suga i Džozef Bajden u Vašingtonu

Američki predsednik Džozef Bajden (Joseph Biden) i japanski premijer Jošihide Suga potvrdili su na sastanku u Vašingtonu partnerstvo dve zemlje i istakli da će se zajedno suočiti sa izazovima koje je postavila Kina, prenosi agencija Asošijejted pres (AP).

Bajden i Suga sastali su se juče u Beloj kući i to je bio prvi samit ;američkog predsednika sa jednim od lidera stranih država od inauguracije u januaru.

Bajden i Suga su pokušali da obnove savezništvo dve zemlje koje je bilo narušeno za vreme mandata američkog predsednika Donalda Trampa.

Na konferenciji za novinare u Rouz gardenu, Bajden je rekao da će se SAD i Japan zajedno suočiti sa izazovima koje je postavila Kina i njenim pokušajima da dominira Indo-pacifičkim regionom.

Suga je pozvao na mir i stabilnost na Tajvanu i pozvao Kinu, čija sporna pretenzija na Tajvan predstavlja potencijalnu tačku sukoba u regionu, da zajedno sa SAD mirno reše spor, navodi AP.

Bajdenova administracija je kao osnovni izazov spoljne politike označila odnos prema Kini i Indo-Pacifiku.

Kritike Pekinga: Saopštenje je pokušaj izazivanja podela

Kina je kritikovala zajedničko saopštenje SAD-a i Japana, ocenivši ga kao "ironični pokušaj izazivanja podela".

Kineska ambasada u Vašingtonu saopštila je da je konferencija za medije Suge i Bajdena "otišla daleko od uobičajenog razvoja bilateralnih odnosa".

"Ništa ne može biti ironičnije od pokušaja da se izazivanje podjela i gradnje blokova protiv drugih zemalja stavi pod plašt `slobodnog i otvorenog`", navodi se u saopštenju.

U saopštenju japanskog i američkog lidera pominje se i važnost "mira i stabilnosti" u Tajvanskom moreuzu.

Ovo je prvi put da neki japanski premijer u komunikeu sa SAD pominje Tajvan od 1969. godine kada je to učinjeno nakon razgovora Ričarda Niksona i Eisaku Satoa, podseća agencija AP.

Japan, dugo oprezan u odnosima sa susedom, postao je otvoreniji u vreme premijera Suge.

SAD i Kina sukobile su se oko nekoliko globalnih pitanja u poslednjim godinama, uključujući ljudska prava na Tibetu i regionu Ksinjiang, suzbijanje protesta i političke slobode u Hong Kongu, kineske tvrdnje o teritorijalnim pretenzijama na Tajvan i Južno kinesko more.

Vašington je poslednjih godinu dana, u vreme administracije bivšeg predsednika Donalda Trampa, optuživao Peking da je sporo obaveštavao svet o izbijanju COVID-19.

XS
SM
MD
LG