Dostupni linkovi

Završena era Castro porodice na Kubi, Raul se povlači


 Raul Castro
Raul Castro

Raul Castro potvrdio je da će predati liderstvo nad kubanskom Komunističkom strankom mlađoj generaciji tokom kongresa koji je počeo u petak.

Ovim potezom završava se šest decenija duga vladavina njega i njegovog starijeg brata Fidela.

U govoru na otvaranju četverodnevnog događaja Castro (89) rekao je da novo liderstvo pripada lojalistima stranke sa decenijama iskustva i radu i da su “puni strasti i antiimperijalističkog duha”.

Castro je na posljednjem kongresu stranke 2016. godine rekao da će taj kongres biti posljednji koji vodi “historijska generacija” koja se borila u Sierra Maestri za svrgavanje diktatora tokom ljevičarske revolucije 1959. godine.

On je također 2018. godine predao predsjedništvo svom štićeniku Miguelu Diazu Canelu koji ima 60 godina.

Prvi put za skoro 60 godina nakon ere braće Kastro, Fidela, koji se u toj zemlji smatra ocem Kubanske revolucije preminulog 2016. i Raula, predsjednik Kube tada je postala osoba koja nije učestvovala u revoluciji 1959. godine.

Kongres Komunističke stranke na Kubi se održava svakih pet godina.

“Žarko vjerujem u snagu, uzornu prirodu i razumijevanje svojih sunarodnjaka, i dok budem živ biću spreman braniti domovinu, revoluciju i socijalizam”, rekao je Castro stotinama okupljenih u kongresnom centru u Havani.

Novo liderstvo Kube suočava se najgorom ekonomskom krizom od raspada bivšeg dobročinitelja Sovjetskog Saveza, dok su u zemlji vidljivi znakovi rastućih frustracija, posebno među mladima.

Fidel Castro preminuo je 25. novembra 2016. u 91. godini. Sahranjen je na groblju u gradu Santijago de Kuba gde je pre oko 60 godina počela Kubanska revolucija.

Raul Casto koji je 2008. godine preuzeo liderstvo od svog brata Fidela, kaže da je Diaz-Canel pripadnik nove generacije lidera.

Život kubanskog revolucionara Fidela Castra
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:00 0:00

XS
SM
MD
LG