Dostupni linkovi

U Crnoj Gori devet preminulih, 163 novozaraženih


Vakcinacija u Podgorici
Vakcinacija u Podgorici

U posljednja 24 sata u Crnoj Gori je od posljedica COVID-19 preminulo devet soba, dok su zablježena 163 slučaja zaraze korona virusom navode podaci Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Ukupno je aktivno 3.493 slučaja od čega 1.218 u Podgorici.

Prema novim epidemiološkim mjerama objavljenim u petak 16. aprila skraćen je termin zabrane izlaska iz objekta stanovanja od ponoći do pet sati ujutro, produžen je termin rada ugostiteljskih objekata do 23 sata, a marketi i prodavnice radiće do 22 sata.

U Podgorici i Danilovgradu je dozvoljen rad škola, kao i teretena, fitnes centara i priređivača igara na sreću do 22 sata.

Zabrana međugradskog saobraćaja za vikend je i dalje na snazi.

Poslednjih par sedmica ohrabruje pad novopozitivnih slučajeva infekcije, ali iako je epidemiološka situacija bolja, i dalje nema mjestu opuštanju, saopšteno je iz IJZ.

Navode i da uočavaju pad u odnosu na prosječan broj testiranih i procenat novotkrivenih slučajeva, koji je sada 17 procenata.

“Ukupan broj preminulih u prethodnoj sedmici je nažalost 68, što je posljedica velikog broja obolijevanja u ranijem periodu”, saopštili su iz IJZ.

Iz Ambasade Kine u Podgorici je najavljeno da će vakcine protiv korona virusa koje je Crna Gora poručila od Kine biti isporučene najkasnije do kraja aprila.

“Podržavamo crnogorsku borbu protiv pandemije, i zajedno dočekujemo dolazak njene turističke sezone”, objavljeno je na Twitteru.

Iz Ministarstva zdravlja je ranije saopšteno da je u Kini naručeno više od 200 hiljada doza Sinofarm vakcine, čijim dopremanjem bi trebala da počne masovna imunizacija u Crnoj Gori.

Do sada je prvu vakcinu protiv korona virusa primilo 37.519 osoba, odnosno 6,05 posto stanovništva, a drugu dozu 13.290, ili 2,14 posto.

Za vakcinaciju se prijavilo oko 15 posto građana.

Od početka epidemije je registrovano 95.205 slučajeva infekcije korona virusom, a preminulo je od 1.421 osoba.

XS
SM
MD
LG