Dostupni linkovi

EU ubrzo šalje Zapadnom Balkanu preko 600.000 doza vakcina


Evropska unija (EU) intenzivno radi na omogućavanju pošiljke vakcina u zemlje regiona Zapadnog Balkana, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u sedištu institucija iz Brisela.

Prema izvorima RSE, radi se o količini od oko 651.000 doza vakcina proizvođača Pfizer/BionTech koje će se rasporediti u regionu. Ove vakcine će biti namenjene prvenestveno za medicinske radnike i ostale prioritetne grupe.

Radi se o vakcinama koje će dolaziti direktno iz EU, nezavisno od programa COVAX.

Kako su objasnili eksperti radi se intenzivno na postizanju takozvanog tripartitnog sporazuma koji obuhvata EU, države Zapadnog Balkana i kompaniju Pfizer. Takođe je rečeno da Austrija u ime država članica EU olakšava ove transakcije i radi na neophodnoj administrativnoj dokumentaciji.

Inače, za vakcine za zemlje regiona, Evropska komisija (EK) je još u decembru odvojila 70 miliona eura, kako bi se omogućilo zemljama regiona da kupe određeni broj vakcina iz Ugovora o kupovini koje EU ima sa šest proizvođača vakcina.

Prva evropska isporuka vakcina će biti otplaćena ovim sredstvima.

Evropski komesar za proširenje, Oliver Varhelyi (Varhelji) je pitem video linka danas obavio razgovore sa ministrima inostranih poslova i evropska pitanja Zapadnog Balkana. Varhelyi je naveo da se razgovaralo o poslednjim koracima kako bi se obezbedila isporuka vakcina protiv COVID-19 od strane EU u region i kako bi se pomoglo u vakcinaciji medicinskih radnika i nekih ranjivih grupa.

I crnogorski premijer, Zdravko Krivokapić je krajem marta, nakon razgovora sa predsednicom Evropske komisije, Ursulom von der leyen (fan der Lajen) najavio spremnost evropskih institucija da regionu isporuči vakcine.

XS
SM
MD
LG