Dostupni linkovi

NVO pisale premijeru Crne Gore sa zahtjevima o istopolnom partnerstvu


Podgorica Prajd 2018. godine (arhivska fotografija)
Podgorica Prajd 2018. godine (arhivska fotografija)

Nevladine organizacije (NVO) Queer Montenegro, Juventas i Asocijacija Spektra uputile su Vladi Crne Gore Inicijativu za obezbjeđivanje uslova za primjenu Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola, čija primjena treba da počne 15. jula.

U Inicijativi upućenoj premijeru Zdravku Krivokapiću se navodi da je do tog roka potrebno da Vlada obezbijedi usklađivanje 27 zakona i 14 podzakonskih akata sa ovim Zakonom, kako bi stvorila uslove za njegovu primjenu.

"Iz razloga što se ovaj proces nije našao u Programu rada Vlade Crne Gore za 2021. godinu a od krucijalnog je značaja za poštovanje osnovnih ljudskih prava LGBTI osoba, odlučili smo se da pozovemo Premijera da isti inicira i koordinira unutar Vlade", navodi se u saopštenju.

Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola je izglasan u Skupštini Crne Gore 1. jula 2020. dok je na vlasti bila koalicija predvođena Demokratskom partijom socijalista (DPS).

Smjenom vlasti na avgustovskim izborima, parlamentarnu većinu uz Demokrate i građanski pokret URA sada dominantno čini Demokratski front, koji je se protivio usvajaju Zakona, tvrdeći da se njime DPS želi obračunati sa crnogorskim moralom i tradicionalnom porodicom.

S obzirom na kratak rok do primjene zakona, uslovi za njegovu primjenu se mogu obezbijediti jedino u skraćenoj proceduri izmijena zakona i podzakonskih akata, smatraju u NVO sektoru.

Dodaju da su zato, uz podršku Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori i Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, pripremili Analizu normativnog okvira o usaglašenosti sa Zakonom, sa predlozima za izmjene i dopune zakona i podzakonskih akata.

Time bi, smatraju NVO aktivisti, bio olakšan posao Vladi da posao završi u predviđenom roku.

„Smatramo svrsishodnim da cijeli paket zakona ide po skraćenoj proceduri, jer se samo radi o usaglašavanju sa Zakonom o životnom partnerstvu lica istog pola. Za taj obim izmjena potrebno je da Vlada samo obavijesti Evropsku Komisiju“, zaključuju predstavnici nevladinih organizacija.

Aktuelna Vlada premijera Zdravka Krivokapića, izabrana 4. decembra, bliska je Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) u Crnoj Gori koja ima negativan stav prema LGBT pravima.

Na jednoj od prvih konferencija za medije nakon avgustovskih izbora, Krivokapić je na pitanje o eventualnom uticaju crkve na sekularno društvo i prava LGBT soba kazao da je riječ o ličnim slobodama, te da će poštovati sve zakone.

XS
SM
MD
LG