Dostupni linkovi

U Crnoj Gori otkriven 'Novakov puž' 


Travunijana djokovici, nova vrsta puža otkrivena u Crnoj Gori dobila je ime po teniseru Novaku Đokovicu

U Crnoj Gori je otkrivena nova vrsta puža koju su dvojica naučnika, zaslužnih za ovo otkriće, nazvali po srpskom teniseru, broju jedan na svetskoj ATP listi, Novaku Đokoviću.

Novu vrstu "Travunijana đokovici" otkrili su Slovački biospeleolog Jozef Grego i profesor Vladimir Pešić sa Univerziteta Crne Gore.

Profesor Pešić za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da su novu vrstu otkrili u kraškom izvoru u blizini Podgorice:

"Ovaj puž kao nova vrsta je iz roda koji naseljava samo Hercegovinu i veoma je zanimljivo da smo Novakovog puža pronašli tako daleko od staništa organizama iz tog roda kome po svojim karakteristikama pripada i ova vrsta. Iako nama ta razdaljina između Crne Gore i Hercegovine izgleda mala, za pećinske organizme to odostojanje je ogromna distanca", kaže profesor Pešić.

Izvor Vriješko vrelo u Crnoj Gori, stanište nove vrste - Novakov puž
Izvor Vriješko vrelo u Crnoj Gori, stanište nove vrste - Novakov puž

Naučni rad sa otkrićem nove vrste objavljen je u poznatom međunarodnom časopisu “Subterranean Biology".

U tekstu posvećenom otkriću iz Crne Gore, između ostalog piše da porijeklo i put širenja Trauvijane đokovici za sada ostaje misterija za nauku.

Profesor Vladimir Pešić je kazao da planiraju nastavak istraživanja nove vrste, a cilj im je da se urade detaljnje DNK anlize ovog endema, kako bi se dobila slika koliko je vrsta stara i kako se odvijala evolucija i naseljavanje kraških područja Dinarida.

Ideja da novu vrstu, u slučaju da je otkriju, nazovu po proslavljenom sprskom teniseru Novaku Đokoviću nastala je prije par godina, tokom ekspedicije na Durmitor. Prijedlog za naziv nove vrste, kako je za RSE kazao profesor Pešić, dali su pored naučnika i turisti iz svih krajeva svijeta koji su učestvovali u pohodu na tu crnogorsku planinu.

"Sigurni smo da je Novak čuo za naše otkriće i da mu je drago što je najvjerovatnije jedini sportista na svijetu po kojem je jedna nova vrsta dobila ime", rekao je profesor Pešić i dodao:

"Izvori i lokaliteti na kojima smo pronašli ovu vrstu su veoma rijetki i ugroženi i nadamo se da će Novakov puž upravo zbog imena pomoći da skrenemo pažnju kako bi smo uspjeli da spasimo ove lokalitete od nestajanja".

XS
SM
MD
LG