Dostupni linkovi

Federacija BiH i Kanton Sarajevo idu u zajedničku nabavku ruske vakcine


Ilusatrativna forografija, ruska vakcina Sputnik V u Institutu Torlak u Beogradu
Ilusatrativna forografija, ruska vakcina Sputnik V u Institutu Torlak u Beogradu

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), na sjednici u četvrtak 15. aprila, dala je saglasnost na Sporazum o međusobnim pravima i obavezama koji podrazumijeva zajedničku nabavku vakcina koju će realizovati sa Vladom Katona Sarajevo (KS).

Sporazumom je predviđena implementacija ugovora za nabavku vakcina s Ruskim fondom direktnih investicija, a za potpisivanje ugovora ovlašten je premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Vlada Kantona Sarajevo, jednog od deset kantona u Federaciji BiH, krajem januara pokušala je samostalno preko Zavoda zdravstvenog osiguranja pokrenuti proceduru nabavke vakcina protiv COVIDA-19 u vrijednosti 2.000.000 konvertibilnih maraka (oko million eura).

“Obzirom na to da bi pozicija samostalnog pregovarača dovela KS u nepovoljan položaj kod proizvođača u odnosu na pregovarače koji zahtjevaju veću količinu vakcina, što bi se direktno odrazilo na visinu cijene po dozi i vrijeme čekanja na isporuku, kantonalni premijer je iskazao interes i molbu da s Vladom FBiH zajedno učestvuju u ovim aktivnostima”, navodi se u saopštenju iz Vlade Federacije BiH.


U saopštenju iz Vlade FBiH se dodaje da je, prijedlog za zajedničku navbavku vakcina prihvaćen, imajući u vidu da je federalna Vlada apsolutno opredijeljena za saradnju sa svima koji poduzimaju aktivnosti na nabavci vakcina, s ciljem što brže i efikasnije nabavke.

Do sada je Zavod za javno zdravstvo KS primio ukupno 7.286 doza vakcina protiv COVID-a 19, i to 2.100 doza Covishield AstraZeneca vakcina koje su stigle kao donacija Srbije, 1.596 doza Phazer vakcina i 3.590 doza vakcina AstraZeneca iz kontigenta Covax programa.

Osim tih vakcina, Zavod za javno zdravstvo KS je dobio i 1.884 doza Sinovac vakcine iz donacije Turske, čija distribucija još nije počela.
Očekuje se i distribucija 10.000 vakcina AstraZeneca koje su donacija Srbije za Kanton Sarajevo.

Pošiljka vakcina stigla je 9. aprila i čekaju se rezultati kontrole od Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine, kako bi počela distribucija vakcine.

Nakon odobrenja od Agencije, navode iz Zavoda za javno zdravstvo, počinje program masovne vakcinacije u olimpijskoj dvorani Zetra, prema ranije utvrđenim prioritetima, i to za građane KS starije od 75 godina.

Do sada je u Bosnu i Hercegovinu, putem COVAX mehanizma, donacija i entitetske nabavke, došla do skoro 142.000 vakcina protiv korona virusa. Nove vakcine iz COVAX mehanizma očekuju se od 22. ili 23. aprila do juna.

Ovim mehanizmom, koji obuhvata 186 zemalja, koordinira Globalna alijansa za vakcine (GAVI), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Koalicija za pripravnost na epidemije (CEPI), a cilj mu je osigurati ravnomjernu raspodjelu vakcina i na najsiromašnije zemlje svijeta.

XS
SM
MD
LG