Dostupni linkovi

Radman upoznao Tegeltiju sa sadržajem hrvatskog 'non papera' o BiH


Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija sa hrvatskim ministarom vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija sa hrvatskim ministarom vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman

Ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman upoznao je u četvrtak 15. aprila, na sastanku u Sarajevu, predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Zorana Tegeltiju sa sadržajem „non papera“, koji je Hrvatska uputila u Brisel.

U saopštenju iz Vijeća ministara BiH ne navode se detalji o sadržaju „non papera“ o kojima su tokom susreta razgovarali Tegeltija i Radma

Hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova nakon sastanka s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković u srijedu 14. aprila kazao je kako je u Brisel poslao "non paper", koji se odnosi na procese u BiH.

Istaknuo je kako je poslati "non paper" afirmativan i da sadrži poglavlja koja idu u korist perspektivi BiH, te da je taj ovaj papir naišao na pozitivnu reakciju svih zemalja EU.

O dokumentu koji je Hrvatska poslala u Brisel Evropska unija (EU) bi trebala da raspravlja 19. aprila.

U Sloveniji, Hrvatskoj i BiH mediji posljedjih dana spekulišu o tome je li slovenski premijer Janez Janša zaista poslao u Brisel neslužbeni diplomatski dokument koji navodno govori o novom crtanju granica na području bivše Jugoslavije. Niko, međutim, nije službeno potvrdio da je predsjednik Evropskog vijeća dobio takav dokument.

Navodni "non paper", čiju autentičnost Radio Slobodna Evropa (RSE) nije mogao da potvrdi, sa idejama za cijepanje BiH, pristupanju Republike Srpske (RS) Srbiji i ujedinjenju Kosova s Albanijom objavio je slovenski portal Necenzurisano.

Tokom sastanka u četvrtak predsjedavajući Vijeća ministara i hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova, kako piše u saopštenju, razgovarali su o aktuelnim političkim i ekonomskim temama, sa akcentom na prevazilaženje krize izazvane pandmijom virusa korona, mogućnostima unapređenja saradnje dvije zemalje u oblastima od obostranog interesa, te o procesu evropskih integracija.

Predsjedavajući Vijeća minstara istakao je opredijeljenost Vijeća ministara za evropske integracije, uz puno uvažavanje ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma, te dosljednu primjenu mehanizma koordinacije.

Naglasio je da su ispunjavanje uslova za pristup Eevropskoj uniji (EU) i sticanje kandidatskog statusa prioriteti Vijeća ministara, te u tom kontekstu izrazio očekivanje da EU pokaže više spremnosti da prihvati nove članice.

Tokom razgovora, predsjedavajući Tegeltija je zahvalio Vladi Hrvatske i ministru Grlić Radmanu na podršci i pomoći BiH na evropskom putu, izrazivši nadu da će BiH dobiti status kandidata u ovoj godini.

Sagovornici su, kako piše u saopštenju, zajednički ocijenili dobrom dosadašnju saradnju dvije zemalje, istakavši da i pored dobrih odnosa postoje određena pitanja koja zahtijevaju rješavanje kroz aktivnije bilateralne aktivnosti na političkom i ekspertskom nivou, poput rješavanja pitanja Trgovske gore, razgraničenja i imovinskopravnih pitanja.

Sastanku su prisustvovali i zamjenici predsjedavajućeg Savjeta ministara, ministarka vanjskih poslova BiH Bisera Turković i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.

XS
SM
MD
LG