Dostupni linkovi

Ambasada Kine u Crnoj Gori: Naše investicije nemaju geopolitičke motive


Izgradnja autoputa Bar - Boljare za koji je Kina Crnoj Gori dala kredit
Izgradnja autoputa Bar - Boljare za koji je Kina Crnoj Gori dala kredit

Kineske investicije nemaju bilo kakve geopolitičke motive, ne predstavlju prijetnju za bezbjednost države u regionu ni sa nikakvim političkim uslovima, ne miješaju se u unutrašnje stvari zemalja regiona i ne ometaju investicije iz drugih zemalja, saopšteno je na sajtu kineske ambasade u Podgorici.

Dodaje se da to „što se kineske investicije smatraju negativnim, jeste nepravedno prema Kini, nepoštovanje prema zemljama u regionu, nepogodno za održavanje regionalne stabilnosti, te će stvoriti kontradikcije i barijere, i ometati razvoj zapadnog Balkana.“

Na sajtu se prenosi i dio sa pres konferencije portparola kineskog Ministarstva vanjskih poslova Džao Liđiana koji je rekao da je projekat crnogorskog auto-puta značajan za socio-ekonomski razvoj Crne Gore, i da je Kina spremna da sa Crnom Gorom produbljuje saradnju.

Liđian je, kako se navodi, od novinara South China Morning Post upitan da prokomentariše to što je "Crna Gora izrazila da se suočava sa poteškoćama u otplati kineskog duga od milijardu eura" te da je "ranije potpredsjednik Vlade Dritan Abazović rekao da bi EU trebalo da pomogne Crnoj Gori da refinansira taj dug kako bi zaštitila kandidata za članstvo u EU od zavisnosti od Kine", uz opasku da je Evropska komisija u ponedjeljak rekla da neće pomoći Crnoj Gori da vrati taj dug.

Portparol Liđian je ogovorio da je kineska strana je primijetila medijske izvještaje o tome.

„Kina i Crna Gora uživaju tradicionalno prijateljstvo. Posljednjih godina, odnosi između dvije zemlje uspješno se razvijaju, plodna je praktična saradnja u infrastrukturnoj i drugim oblastima".

Potpredsednik crnogorske Vlade Dritan Abazović je prilikom prve posete Briselu 17. marta pred zastupnicima Evropskog parlamenta zatražio pomoć EU, navodeći da Kina vrši uticaj preko dodijeljenog kredita za dionicu auto-puta. Kineska kompanija CRBC gradi prvu dionicu autoputa, a kineska EXIM banka je dala kredit Crnoj Gori od 809 miliona dolara, čija otplata glavnice počinje sredinom ove godine.

Portparol Evropske unije Peter Stano je na konferenciji za novinare, 12 aprila, potvrdio da postoji zabrinutost evropskih institucija kada su u pitanju krediti koje je Crna Gora preuzela od kineskih banaka.

“EU je zabrinuta zbog socio-ekonomskih i finansijskih efekata koje neka kineska ulaganja mogu imati u zemlji. Postoji rizik od makroekonomskih disbalansa i zavisnosti od duga”, upozorio je Stano, ponavljajući da EU ne vraća kredite koje zemlje uzimaju iz trećih strana.

Izgradnju prve dionice autoputa duge 41 kilometra, započete 2015, ugovorila je prethodna vlast na čelu sa Demokratskom partijom socijalista (DPS). Prvobitni rok za završetak radova prošao je 2019. a nekoliko puta je odlagan.

Do sada je završeno oko 93 odsto radova na izgradnji prve dionice autoputa, a prema poslednjim procenama se očekuje da bi oni mogli biti završeni krajem 2021. godine.

XS
SM
MD
LG