Dostupni linkovi

CEMI: U Herceg Novom preko 2.500 birača iz drugih država


Herceg Novi

U birački spisak u Herceg Novom je upisano preko dvije i po hiljade birača sa prebivalištem u drugim državama, što predstavlja više od deset odsto biračkog tijela te opštine, objavio je Centar za monitoring i istraživanje (CEMI).

Uporednom provjerom sa biračkim spiskovima u Srbiji i Bosni i Hercegovini, CEMI je utvrdio da su u hercegnovskom biračkom spisku upisana 1.974 birača sa prebivalištem u Srbiji i 799 sa prebivalištem u Bosni i Hercegovini, kazao je projekt koordinator CEMI-ja Vladimir Simonović agenciji MINA.

Lokalni izbori u Herceg Novom, gradu na Crnogorskom primorju, su zakazani za 9.maj, i to su drugi po redu lokalni izbori od promjene vlasti u avgustu 2020.

Tada su na prlamentarnim izborima većinu osvojili zajedno Demokratski front, Demokrate i građanski pokret URA, a Demokratska partija socijalista je nakon trodecenijske vlasti prešla u opoziciju.

Prvi lokalni izbori nakon formiranja nove Vlade premijera Zdravka Krivokapića održani su, uz velike tenzije, u Nikšiću sredinom marta.

Nakon izbora je CEMI 16.marta saopštio da je samo djelimična provjera pokazala da gotovo hiljadu birača koji su upisani u birački spisak tog grada imaju dvojno prebivalište u Srbiji.


Zakon ne dozvoljava dvojno prebivalište, a Ustavom je propisano da pravo da bira i da bude biran ima samo crnogorski državljanin koji je navršio 18 godina i ima najmanje dvije godine prebivališta u Crnoj Gori.

Pokušaj Vlade Crne Gore premijera Zdravka Krivokapića da 8.aprila liberalizuje zakon o državljanstvu, kao i propise o prebivalištu, a time i biračkom pravu, bili su povod četvorodnevnim protestima u više crnogorskih gradova.

Organizatori su naveli da se protive namjeri aktuelne vlasti da promjenama zakona o državljanstvu omogući “etnički i izborni inženjering”, kao i lako dobijanje biračkog prava osobama iz država regiona.


Spisak birača iz Herceg Novog koji imaju duplo prebivalište će CEMI predati Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) sa zahtjevom da se te osobe izbrišu iz registra prebivališta i biračkog spiska.

U CEMI-ju navode da postoji jasna sumnja da i u drugim državama ima birača sa dvojnim prebivalištem.

„Očigledno je riječ o široko rasprostranjenoj pojavi kršenja propisa i jasna je potreba detaljne provjere svih birača upisanih u birački spisak Crne Gore, kako sa državama regiona, tako i šire“, ocijenio je Simonović.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG