Dostupni linkovi

Nova predsednica najvišeg suda u Srbiji položila zakletvu


 Jasmina Vasović, predsednica Vrhovnog kasacionog suda u Skupštini Srbije. 13. april 2021.
Jasmina Vasović, predsednica Vrhovnog kasacionog suda u Skupštini Srbije. 13. april 2021.

Predsednica Vrhovnog kasacionog suda (VKS) Jasmina Vasović, koju je na predlog Visokog saveta sudstva Skupština Srbije izabrala na tu funkciju, u utorak, 13. aprila, položila je zakletvu pred poslanicima parlamenta.

Zakletvi su prisustvovali ministarka pravde Maja Popović, predsednik Ustavnog suda Srbije, predstavnici Visokog saveta sudstva i sudije Vrhovnog kasacionog suda.

Za čelnicu Vrhovnog kasacionog suda, najvišeg suda u zemlji, Jasmina Vasović je izabrana 8. aprila, pošto je za to glasala većina od 185 poslanika poslanika Narodne skupštine.

Vasović je bila jedina kandidatkinja za to mesto.

Prema Zakonu o sudijama, predsednik VKS bira se na period od pet godina i ne može biti ponovo biran.

Portal KRIK (Mreža za istraživanje kriminala i korupcije) podsetio je 9. aprila, dan nakon što je Vasović izabrana za čelnicu VKS, da je veće u kojem je bila donelo oslobađajuću presudu za kontroverznog biznismena Stanka Subotića Caneta, kojem se godinama sudilo za šverc cigareta.

Kako je taj portal podsetio, sudije su takvu presudu donele nakon što su iz postupka izbacile neke od glavnih dokaza tužilaštva. Tužilaštvo se zbog toga žalilo Vrhovnom kasacionom sudu, koji je utvrdio da su sudije Apelacionog suda prekršile zakon kada su to uradile, odnosno, da su Vasović i njene kolege nezakonito oslobodile Stanka Subotića optužbi.

Sudija Vasović je, kako takođe podseća pomenuti portal, učestvovala i u oslobađajućim presudama za Zvonka Veselinovića i Milana Radojičića, ljudi sa severa Kosova koji su bliski vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS) Aleksandra Vučića.

Vasović je karijeru započela u Prvom opštinskom sudu u Beogradu gde je sudila osam godina, potom je tri godine bila sudija Višeg suda u Beogradu, a 2013. napreduje u Apelacioni sud.

Sudija Vrhovnog kasacionog suda, najvišeg suda u zemlji, postaje 2018. godine.

Jedna od odluka koju ovaj sud uskoro treba da donese, podseća KRIK, tiče se postupka u kome je narko-bos Darko Šarić pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora zbog međunarodnog šverca kokaina.

Šarićevi advokati podneli su zahtev za zaštitu zakonitosti i očekuje se odluka VKS-a o tome da li su sudije koje su sudile narko-bosu prekršile zakon. Ukoliko se utvrdi da jesu, presuda Šariću biće ukinuta.

XS
SM
MD
LG