Dostupni linkovi

Iran upozorava Vašington da sankcijama ne dobija prednost


Iranski šef diplomatije Mohamad Džavad Zarif
Iranski šef diplomatije Mohamad Džavad Zarif

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif upozorio je SAD da "sabotažama" i "sankcijama" neće steći nikakvu prednost u nuklearnim pregovorima.

"Nemamo problem da se vratimo svojim obavezama", izjavio je Zarif na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim u Teheranu govoreći o sporazumu sa velikim silama koji je Vašington napustio 2018. godine.

"Ali Amerikanci treba da znaju da im ni sankcije ni sabotaža neće pružiti instrument za pregovore i da će im te akcije samo dodatno otežati situaciju“, dodao je Zarif.

Iranski šef diplomatije je optužio Izrael za sabotažu fabrike za obogaćivanje uranijuma u Natanzu u nedelju 11. aprila nazvavši to „opasnim kockanjem“.

On je rekao da će postrojenje za obogaćivanje postati „moćnije“ sa naprednim centrifugama.

Iranska organizacija za atomsku energiju saopštila je da je „mala eksplozija“ pogodila elektrodistributivni centar elektrane.

Izrael nije preuzeo odgovornost za sabotažu.

Sporazum o iranskom nuklearnom programu potpisali su u julu 2015. godine u Beču Iran i grupa 5 plus 1, koju je činilo pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN-a (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) i Nemačka kao potpisnica u ime Evropske unije.

Sporazum oko kojeg su svetske sile i Iran pregovarali dve godine, dao je garanciju da će Iran biti sprečen da potencijalno proizvodi nuklearno oružje postavljanjem fizičkih ograničenja na sposobnost ove zemlje da proizvede materijal.

U zamenu, Teheran, koji negira da želi da proizvede nuklearno oružje, dobio je olakšice od ekonomskih sankcija koje su mu nametnule Sjedinjene Države, Evropska unija i Ujedinjene nacije. Sankcije su ozbiljno ugrožavale iransku ekonomiju.

Sjedinjene Države su se jednostrano povukle iz nuklearnog sporazuma 2018. godine pod bivšim predsednikom Donaldom Trampom (Trump).

Iran je reagovao postepenim smanjivanjem svojih obaveza prema sporazumu, uključujući veće obogaćivanje uranijuma.

Razgovori o pokušaju spasavanja međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu pod okriljem EU počeli su 6. aprila, u Beču a SAD su prvi put od dolaska Džozefa Bajdena (Joseph Biden) na vlast pozvane da posredno učestvuju tom dijalogu.


XS
SM
MD
LG