Dostupni linkovi

Evropol: Trgovina drogom najveća kriminalna aktivnost u EU


Najveće pretnje građanima Evropske unije (EU) u sklopu organizovanog kriminala su aktivnosti u trgovini drogom, ljudima, migrantima, kao i onlajn prevare, navodi se u izveštaju Evropske policijske službe (Evropol) sa sedištem u Hagu.

U dokumentu o Proceni opasnosti od ozbiljnog i organizovanog kriminala u EU (SOCTA), koji Evropol objavljuje svake četiri godine, ističe se da je gotovo 40 odsto kriminalnih mreža aktivno u proizvodnji i trgovini drogom i da je i dalje to najveći kriminalni posao u EU.

Trgovina ljudima i eksploatacija ljudi, šverc migranata, onlajn i druge prevare kao i imovinski kriminal predstavljaju značajne pretnje građanima EU, navodi se u izveštaju i dodaje da kriminalci godišnje "operu" milijarde evra.

U dokumentu se dodaje da kriminalci uključeni u ozbiljan i organizovani kriminal sve više pribegavaju nasilju, čak u 60 odsto slučajeva. Pretnja nasilnim incidentima povećana je čestom upotrebom vatrenog oružja ili eksploziva, dodaje se u izveštaju.

SOCTA 2021 detaljno je opisala delovanje kriminalnih mreža u EU i kako njihove kriminalne aktivnosti i poslovne prakse prete da potkopaju društva, ekonomiju i institucije, i da narušavaju vladavinu zakona.

Korupcija korupcije i zloupotreba legalnih poslovnih struktura ključne su odlike ozbiljnog i organizovanog kriminala u Evropi. Dve trećine kriminalaca redovno koristi korupciju. Više od 80 odsto kriminalnih mreža upotrebljava legalne poslovne structure za svoje aktivnosti.

Dokument takođe upozorava na potencijalne dugoročne implikacije pandemije korona virusa i na to kako one mogu stvoriti idealne uslove za napredak kriminala u budućnosti.

XS
SM
MD
LG