Dostupni linkovi

Na izborima u Peruu vode Kastiljo i Fudžimori


Žena čeka da glasa na glasačkom mestu Pedro Koča u Peruu, 11. april 2021.

Ljevičarski kandidat Pedro Kastiljo suočiće se sa Keiko Fudžimori, koja je konzervativnog opredjeljenja, u drugom krugu predsjedničkih izbora u Peruu, objavila je agencija za istraživanje javnog mnjenja Ipsos u ponedeljak, 12. aprila, nakon što je glasalo više od dvije trećine glasača, odnosno 69, 1 odsto.

Kastiljo, vođa sindikata i nastavnik u osnovnoj školi, osigurao je 18,6 odsto glasova, a Fudžimori 14,5 odsto. Keiko Fudžimori je ćerka bivšeg i sada zatvorenog predsjednika Alberta Fudžimorija.

Pedro Kastiljo na jednom od glasačkih mesta u Peruu, 11. april 2021.
Pedro Kastiljo na jednom od glasačkih mesta u Peruu, 11. april 2021.

Kastiljo je najavio da će da radi na izmjenama Ustava sa ciljem slabljena poslovne elite u isto vrijeme dajući državi dominatniju ulogu u sektorima kao što su rudarstvo, nafta, gas, komunikacije i hidroenergija.

Fudžimori, koja se zalaže za slobodno tržište, duboko je kontroverzna ličnost čije je otac zatvoren zbog kršenja ljudskih prava. I ona sama je provela izvjesno vrijeme iza rešetaka pod optužbom da je primila 1,2 miliona dolara od brazilske građevinske kompanije "Odebreht", što je ona demantovala.

Keiko Fudžimori u sedištu stranke u Limi 11. aprila 2021.
Keiko Fudžimori u sedištu stranke u Limi 11. aprila 2021.

Ernando de Soto, liberalni ekonomista za koga su ankete predviđale drugo mjesto, pao je na četvrto mjesto sa osvojenih 10,8 odsto glasova.

Ultradesničarski kandidat Rafael Lopez Alijaga je na trećem mjestu sa osvojenih 11,9 odsto glasova, objavio je Ipsos, prenosi agencija Rojters.

XS
SM
MD
LG