Dostupni linkovi

U Travniku izvjesna pobjeda kandidata SDA, u Foči-Ustikolini neizvjesno


Glasanje u Travniku (11. april)
Glasanje u Travniku (11. april)

Novi načelnik općine Travnik je Kenan Dautović iz Stranke demokratske akcije (SDA), objavila je 11. aprila Koalicija za slobodne i poštene izbore "Pod lupom".

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, Dautović je, prema preliminarnim rezultatima, osvojio 54,8% glasova na prijevremenim izborima za načelnika Općine Travnik.

Dautovićev protukandidat, Haris Kaniža, iz koalicije "Naša travnička priča" koju čine Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH), Narod i pravda (NiP), te Naša stranka (NS), osvojio je 45,2% glasova.

"Razlika je u nešto više od 1.000 glasova, a glasovi pristigli putem pošte i mobilnih timova ne mogu promijeniti rezultat", kazao je projekt menadžer Koalicije "Pod lupom" Dario Jovanović na konferenciji za novinare u Travniku.

"Travnik je dobio još jednom načelnika iz SDA i on će biti načelnik svih građana ovog našeg prelijepog grada", kazao je predsjednik Općinskog odbora SDA Tahir Lendo.

Kandidat koalicije "Naša travnička priča" Haris Kaniža potvrdio je da je izgubio u izbornoj utrci za načelnika Općine Travnik, te je čestitao kandidatu SDA Kenanu Dautoviću na pobjedi.

"Nismo razočarani, ali ostaje žal jer smo pobjedi bili najbliže do sada. Promjene je spriječila mala izlaznost birača, ali i izborni inženjering na tri do pet biračkih mjesta", kazao je Kaniža koji je bio kandidat koalicije SDP-NiP-NS.

Pres-konferencija Koalicije "Pod lupom" u Travniku nakon izbora u Travniku i Foči-Ustikolini (11. april)
Pres-konferencija Koalicije "Pod lupom" u Travniku nakon izbora u Travniku i Foči-Ustikolini (11. april)

Na prijevremenim izborima za načelnika Općine Travnik glasalo je 27,5 posto birača, što je, kako je rečeno za duplo manje u odnosu na lokalne izbore održane 15. novembra 2020. godine.

Projekt menadžer Koalicije "Pod lupom" Dario Jovanović kazao je da je neizvjesna situacija kada je riječ o prijevremenim izborima za načelnika Općine Foča (Ustikolina), te da je, trenutno, nemoguće odrediti koji od četiri kandidata će pobijediti.

"To je neobična situacija jer, prema preliminarnim podacima, svi kandidati imaju otprilike podjednak broj glasova, odnosno između 24 i 26%. Dakle, prvi put imamo situaciju da su svi kandidati mogući pobjednici na izborima i odlučit će glasovi putem mobilnih timova", kazao je Jovanović.

Kandidat SDA Mensud Borović osvojio je 230 glasova birača, kandidat koalicije Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) i Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL) "Zajedno za Ustikolinu", Mensad Arnaut dobio je 241 glas, nezavisni kandidat Mujo Sofradžija 246, dok je nezavisna kandidatkinja Mensura Karahodža osvojila 218 glasova.

Tok glasanja

Građani bosanskohercegovačkih gradova Travnik i Foča-Ustikolina su 11. aprila na prijevremenim izborima birali nove načelnike.

Promatrači Koalicije za slobodne i poštene izbore "Pod lupom" zabilježili su porodično glasanje na trećini biračkih mjesta na izborima za načelnike općina Travnik i Foča-Ustikolina.

Na trećini biračkih mjesta zabilježeni su i slučajevi vraćanja birača sa biračkog mjesta, jer nisu bilu na izvodu iz Centralnog biračkog spiska, dok je na 12 biračkih mjesta, od čega je 11 u Travniku, ista osoba pružala pomoć većem broju birača da glasaju.

Nisu zabilježeni slučajevi tzv. bugarskog voza, kada birači dolaze sa već označenim glasačkim listićima, niti slučajevi otvorenog nagovaranja da se glasa za određenog kandidata.

Kako je saopćila Koalicija, nisu zabilježeni slučajevi zastrašivanja ili vršenja pritiska na birače.

Predsjednik Općinske izborne komisije Hajrudin Alibašić izjavio je za RSE da je do 16 sati, na prijevremenim izborima za načelnika Općine Travnik, glasalo 9.620 osoba, odnosno 20,48% birača.

To je, kako ističe, slabija izlaznost nego na izborima 15. novembra 2020. godine, kada je, do 16 sati, na biračka mjesta izašlo 36,92% građana s pravom glasa.

Alibašić je potvrdio da je završeno glasanje osoba koje, zbog zaraze korona virusom, nisu mogle izaći na birališta.

"Njih 20-ak je glasalo putem dva mobilna tima. Prethodno su općinskoj izbornoj komisiji trebali dostaviti skeniran nalaz koji dokazuje da su pozitivni na korona virus", dodao je Alibašić.

Izlaznost na izborima u Foči (Ustikolina) bila je mnogo veća. Prema podacima Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine do 11 sati u Foči (FBiH) odziv birača na prijevremenim izborima za načelnika ove općine bio je 24,8 posto.

Zašto su izbori ponovljeni?

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine odlučila je 2. februara da će izbori za načelnika Općine Travnik biti ponovljeni.

Odluka je donesena nakon što je na sam dan održavanja lokalnih izbora, koji su u BiH održani 15. novembra 2020. godine, od posljedica korona virusa, preminuo Mirsad Peco, kandidat SDA koji je, tada, dobio uvjerljivu podršku birača u Travniku.

Za ponovljene izbore SDA kandidirala je za načelnika Kenana Dautovića, penzionisanog generala Oružanih snaga BiH.

Advokat Haris Kaniža, bio je kandidat koalicije "Naša travnička priča".

Smatrajući ih nezakonitima, prijevremene izbore u Travniku odlučili su bojkotovati u općinskom odboru Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH.

U toj stranci tvrde da je nakon smrti Mirsada Pece (SDA), tokom izbora 15. novembra prošle godine, načelnički mandat trebao biti dodijeljen njihovom kandidatu, drugoplasiranom Goranu Pejakoviću.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine odlučila se u februaru za raspisivanje i održavanje izbora za načelnika Općine Foča (Ustikolina) nakon smrti izabranog načelnika na lokalnim izborima 2020. godine Eseda Radeljaša (Stranka za bolje Goražde).

Radeljaš je preminuo polovinom januara u bolnici u Sarajevu nakon što je obolio od COVID-a 19.

Stanovnici ove općine koja se nalazi u entitetu Federacija BiH mogli su da biraju između četiri kandidata.

SDA je kandidirala Mensuda Borovića, koji je učestvovao i na novembarskim izborima.

Mensad Arnaut, bio je kandidat koalicije Zajedno za Ustikolinu koju čine NBL i A-SDA.

Za ponovljene izbore bila su kandidirana i dva nezavisna kandidata Mujo Sofradžija, koji je također sudjelovao na novembarskim izborima, te Mensura Karahodža.

Pravo glasa na prijevremenim izborima za načelnika Općine Foča-Ustikolina, imala su 1.605 birača uključujući i birače u odsustvu, odnosno one registrirane da glasaju putem pošte.

Za provođenje prijevremenih izbora u Foči bila su određena tri redovna biračka mjesta, te formirana dva mobilna tima i jedan poseban COVID mobilni tim.

Za promatranje prijevremenih izbora u Travniku i Foči, Centralna izborna komisija BiH je akreditirala 122 promatrača udruženja građana.

Prijevremeni izbori za načelnika općine u Travniku i Foči bili su provedeni u uvjetima epidemije COVID-a 19, odnosno u skladu sa Instrukcijom o radu na dana izbora uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera nadležnih organa.

XS
SM
MD
LG