Dostupni linkovi

U Saudijskoj Arabiji pogubljena tri vojnika optužena za veleizdaju


Saudijske vlasti saopštile su da su trojica muškaraca osuđena pred specijalnim sudom i nakon "fer suđenja" i da je kasnijim kraljevskim naređenjem izvršena smrtna kazna

U Saudijskoj Arabiji pogubljena su danas tri vojnika optužena za “veleizdaju”, ali nije navedeno za interese koje zemlje su počinili to kriminalno djelo, javlja Reuters.

Državna novinska agencija SPA navela je da su pogubljeni vojnici obavljali poslove za Ministarstvo odbrane, a nije dala detalje o tome kako su oni pomogli neprijatelje Saudijske Arabije.

Trojica vojnika proglašena su krivim za krivično djelo veleizdaja, “zbog saradnje sa neprijateljem”, navela je agencija pozivajući se na saudijsko ministarstvo odbrane.

Vojnici su pogubljeni u južnoj provinciji na granici sa Jemenom.

Saudijska Arabija se u Jemenu bori protiv Husi pobunjenika koje podržava Iran. Ona također smatra Iran regionalnim neprijateljem.

Saudijske vlasti saopštile su da su trojica muškaraca osuđena pred specijalnim sudom i nakon "fer suđenja" i da je kasnijim kraljevskim naređenjem izvršena smrtna kazna.

Saudijska Arabija bila je treća u svijetu, poslije Kine i Irana po broju pogubljenja 2019. godine, prema podacima organizacije Amnesty International. U 2019. godini u Saudijskoj Arabiji pogubljeno je 184 ljudi.

Grupe za ljudska prava, među njima "Amnesti internešenel", pozvale su Rijad da ukine smrtnu kaznu, zbog izvještaja o mučenjima i nepoštenim suđenjima.

Rijad je odbacio ove optužbe.

XS
SM
MD
LG