Dostupni linkovi

Ruski disident Nikolai Glushkov vjerovatno ubijen


Nikolaj Gluškov(Nikolai Glushkov)
Nikolaj Gluškov(Nikolai Glushkov)

Nikolaj Gluškov(Nikolai Glushkov), nekadašnji rukovodilac u ruskoj kompaniji Aeroflot, a potom disident koji je prebjegao u Veliku Britaniju, vjerovatno je ubijen u svom londonskom stanu marta 2018.godine.

Prema nalazima istražnih organa, nepoznata osoba je podmetnula dokaze kako bi smrt Gluškova (68) izgledala kao samoubistvo, a načelnik državne službe sudske medicine, mrtvozornik Chinyere Inyama, tvrdi da je Gluškov ubijen, javlja BBC.

Nakon što je optužio Kremlj da koristi Aeroflot za ispumpavanje novca, Gluškov je najprije optužen, a potom u martu 2017. godine i osuđen na osam godina zatvora jer je, navodno, svojoj aviokompaniji naložio da prebaci 20 miliona dolara na njegove privatne bankarske račune u Švajcarskoj.

Krivični postupak je pokrenut u Rusiji dok je Gluškov bio poslovni partner ruskog oligarha i prebjega u Veliku Britaniju Borisa Berezovskog, koji je pronađen mrtav u svojoj rezidenciji kod Londona 2014. godine.

Gluškov je tada izrazio sumnju da je Berezovski ubijen.

Britanska antiteroristička policija otvorila je istragu “iz predostrožnosti zbog veza koje je imao taj čovjek” ali nije navela identitet pokojnika, dok je dnevnik Guardian objavio da je riječ o Nikolaju Gluškovu, “Rusu koji je dobio politički azil 2010. godine u Velikoj Britaniji”.

Kćerka preminulog Gluškova Natalia, koja je i pronašla mrtvog oca u stanu, izjavila je ruskom listu Komersant da su na njegovom tijelu pronađeni tragovi davljenja.

XS
SM
MD
LG